Emma

Annette Bening lesz a velencei filmfesztivál zsűrielnöke

2017.07.06. 11:00

Programkereső

"Itt volt az ideje, hogy megszakítsák a férfi zsűrielnökök hosszú sorát és egy ragyogó, tehetséges és inspiráló nőt hívjanak meg a nemzetközi versenyprogram zsűrijének vezetésére" - mondta Alberto Barbera fesztiváligazgató. A velencei mustrának több mint tíz éve nem volt női zsűrielnöke.

Annette Bening lesz az augusztus végén kezdődő velencei filmfesztivál nemzetközi zsűrijének az elnöke - adta hírül a The Hollywood Reporter. A zsűrinek utoljára 2006-ban volt női elnöke, akkor Catherine Deneuve vezette a nyolcfős testületet.

Bening (A gyerekek jól vannak, Csodálatos Júlia, Amerikai szépség, Bugsy) több mint három évtizede van a pályán. Négyszer jelölték Oscar-díjra, két Golden Globe-díjat nyert, megkapta a hollywoodi színészcéh, a SAG díját és egy Bafta-díjat is átvehetett egyebek mellett. Legutóbb Mike Mills Huszadik századi nők című filmjében láthatta a közönség a filmvásznon.

Annette Bening Szabó István Csodálatos Júlia című filmjében
Annette Bening Szabó István Csodálatos Júlia című filmjében

A színésznő megtisztelőnek nevezte a velencei zsűrielnöki posztot.

"Alig várom, hogy megnézzem a filmeket és együtt dolgozhassak a többi zsűritaggal,

hogy a világ minden tájáról a versenybe került filmek közül megünnepelhessük az idei legjobb alkotást" - fogalmazott.

Bening nyolc zsűritaggal együtt dönt a velencei filmfesztivál fődíja, az Arany Oroszlán, valamint a legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlán és a zsűri díjaként átadott Ezüst Oroszlán odaítéléséről. Emellett döntenek a legjobb színésznőnek és színésznek járó Copa Volpiról, a legjobb forgatókönyvnek járó díjról, a zsűri különdíjáról és a legjobb fiatal színésznőnek és színésznek adható Marcello Mastroianni-díjról is.

Tavaly Sam Mendes amerikai rendező vezette a zsűrit. Az Arany Oroszlánt Lav Diaz The Woman Who Left című alkotása kapta, Tom Ford pedig a zsűri nagydíját vihette haza az Éjszakai ragadozók című filmjéért. Emma Stone a Kaliforniai álomban nyújtott alakításáért a legjobb színésznő lett Velencében, majd később az Oscart is átvehette ezért a szerepéért.

A 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 30. és szeptember 9. között rendezik meg. A versenyprogramot július 27-én hozzák nyilvánosságra.