Ervin

Genetikai betegsége hozott filmszerepet a spanyol színésznek

2017.08.09. 09:35

Programkereső

Betegsége miatt Javier Botetnek rendellenesen hosszú és hajlítható végtagjai vannak - ami ideálissá teszi őt a szörnyszerepekre.

Szerencsére ma már nem csak atletikus testalkatú, fehér színészek és színésznők kaphatnak főszerepet a hollywoodi filmekben. Az egyenlőség persze még messze nem jellemzi a filmipart, de van már példa egészen az A-kategóriáig eljutó, genetikai betegséggel rendelkező színészre: ott van például a Trónok harca egyik legnépszerűbb karakterét játszó Peter Dinklage.

A The Hollywood Reporter most egy másik, genetikai eredetű betegségben szenvedő, feltörekvő színészről közölt riportot, aki hátrányos helyzetéből előnyt kovácsolva egyre több filmben tűnik fel - az már egy másik, messzire vezető kérdés, hogy egy hozzá hasonló színész miért nem játszik pozitív főhősöket ellenlábasok helyett.

Javier Botetnek Marfan-szindrómája van - erre a ritka, veleszületett betegségre jellegzetes külső jegyek jellemzőek: többek között vékonyság és extrém hosszú végtagok.

GettyImages-181537165
Fotó: Carlos R. Alvarez / Getty Images Hungary
Tízezer emberből mindössze egyet érint, de feljegyzések utalnak arra hogy Abraham Lincoln vagy Paganini is ebben a kórban szenvedett.

A spanyol színész a betegség miatt tökéletesen alkalmas az olyan filmek szörnyszerepeinek eljátszására, mint az Alien: Covenant vagy a Tom Cruise-féle A múmia. Nem elég ugyanis, hogy végtagjai az átlagosnál hosszabbak, de úgy is tudja kitekerni ujjait és tagjait, mint senki más.

2013-ban kezdett először körbejárni Hollywoodban egy rendhagyó próbafelvétel.

Ezen egy fekete parókát és fehér maszkot viselő, magas vékony alak félelmetesen közelít a kamera felé a földön tekergőzve. Sokan azt hitték, egy bábut, vagy számítógépes trükköt látnak, de nem: Botet volt az, aki a meggyőző bemutatkozó videóval hamar az egyik legkeresettebb rém-alakítóvá vált, csak úgy mint Boris Karloff a korában.

A testem nagyon sajátságos, más mint a többieké

- magyarázza az egyértelműt a színész, aki a legújabb Múmia-filmben egy egyiptomi istent, az új Alienben pedig egy xenomorp-ot alakított. Nemsokára a mozikban a Stephen King-féle Az és a Slender Man című horrordilm - mondanunk sem kell, egyikben sem hősszerelmest játszik majd.

Gyerekkoromban gyakran álltam a tükör előtt, és minél különösebb formába hajlítottam a kezeimet és a lábaimat. Teljesen lenyűgözött, mindig ezzel játszottam

- mesélte Botat, akinél 6 évesen állapították meg nála az extrém magasságot és hajlékonyságot okozó Marfan-szindrómát. Ugyanebben az évben látta a Star Wars-ot, ami az állapotával együtt csak még vonzóbbá tette számára az űrlényeket és szörnyeket - ekkor határozta el, hogy maga is el akar játszani egyet.

Miután művészeti szakon elvégzett egy egyetemet Granadán, jelenlegi lakóhelyére, Madridba költözött, ahol könyvillusztrátorként helyezkedett el, szabadidejében pedig rövidfilmeket forgatott magáról kamerájával.

Később beiratkozott egy filmes smink-tanfolyamra, abban reménykedve, hogy valamelyik tanára bemutatja majd egy rendezőnek.

A terve bejött: 27 évesen mutatkozhatott be a vásznon Brian Yuzna 2005-ös horrorjában, a Holtak tavában.

A forgatás különösen megterhelő volt Botat számára, ugyanis napi hat órát töltött a sminkszobában, a jeleneteit pedig a decemberi fagyban, a jeges vízben rögzítették. A színésznek persze mindez nem számított, csak az, hogy valóra válthatta álmát.

Az emberek mindig azt hiszik, a Démonok között 2-beli szerepe számítógépes trükk. Javier remek színész, rengeteg életet visz a figurákba. A félelmetes alakokon kívül, akiket játszik, ő maga pedig a legédesebb fiú, akivel dolgozni lehet

- mesélte Botat-ről a film rendezője, James Wan.

Habár megannyi filmben, nem egy hollywoodi szuperprodukcióban feltűnt már, a színész legnagyobb álma még nem teljesült.

Megpróbáltam mindenkinek, minden producernek a tudtára adni, hogy az a legnagyobb álmom, hogy benne legyek egy Star Wars-filmben! Mindegy milyen kis szerepben - ha játszhatnék egy Star Warsban, már boldogan halnék meg!

- mondta el a spanyol színész. A villámtempóban készülő, egyre hatalmasabbra franchissá duzzadó Star Wars-filmeket nézve erre minden esélye meg is van.