Beáta, Izolda, Lea

A legdurvább filmjelenetek, amelyek átcsúsztak a korhatár-besoroláson

2017.08.10. 14:25

Programkereső

Ma már pontosan lefektetett szabályok szerint osztályozzák a filmeket, de régen kevésbé volt kidolgozott a rendszer, karikából is kevesebb volt, és így születtek egészen furcsa ítéletek is a korhatárokat illetően.

Sört venni és inni, vagy épp felnőtt korhatáros filmet nézni – olyan dolgok ezek, amik itthon egy átlagos tinédzsernek sajnos vagy nem, de már tökéletesen bevett dolognak számítanak. Az Egyesült Államokban viszont ezek a felnőtté válás fontos állomásai. Az alkoholvásárlásnál 21 év a korhatár, a filmeknél egy kicsit differenciáltabb a dolog – az viszont közös a kettőben, hogy rettentően szigorúan veszik az ehhez kapcsolódó szabályokat.

Egy korhatár-besorolás eldöntheti egy mozifilm sorsát is, ezért a hollywoodi stúdiók is arra bazíroznak, hogy beleférjenek az egyes karikák által előírt szabályokba.

Hogy ezeket a szabályokat hogyan és mi alapján hozzák, illetve hogyan működik a rettegett MPAA, akik felelősek értük, arról remek betekintést ad a Besorolás alatt című dokumentumfilm.

A Film School Rejects nevű oldal pedig összeszedett egy csokorra valót azokból a filmes jelenetekből, amelyek egykor PG, azaz szülői felügyelettel ajánlott karikát kaptak, ma viszont egészen biztosan magasabb besorolást érdemelnének. A PG-13-as kategóriát 33 évvel ezelőtt vezette be az MPAA azzal a céllal, hogy áthidalja a PG és az R (17 éven aluliaknak csak felnőtt felügyelettel)  besorolások közötti gátat. Az első PG-13-as karikát John Milius Vörös hajnal című filmje kapta meg 1984 augusztusában. A korhatár-szabályokat érintő változás nagyrészt Milius jóbarátjának, Steven Spielbergnek és gigasikerének, a köszönhető. A film amellett, hogy megteremtette a blockbuster fogalmát és örökre megváltoztatta a filmipart, ma hihetetlennek tűnő, PG besorolással került a mozikba. Legalább ennyire furcsának tűnik , hogy ugyanilyen besorolással futott a Cápa 2, Az elveszett frigyláda fosztogatói, és a Poltergeist- Kopogó szellem is. Spielberg producerként mindegyik film elkészültéhez hozzájárult, a Szörnyecskék pedig az egyik utolsó PG-besorolású mozi volt, mindössze 3 héttel a szabályváltoztatások előtt. 

Mielőtt a MPAA javított rendszerén, az olyan, gyerekeknek egyáltalán nem ajánlott filmek futhattak ilyen kategóriában, mint a Majmok bolygója, a Testrablók támadása, vagy épp a látszat ellenére a legkeményebb felnőtteket is megviselő Gesztenye, a honalapító. A videóhoz meg persze minden kiskorúnak egy nagykorú felügyelőt kívánunk.