Mátyás

Szereti a direkt rossz filmeket? Akkor okosabb az átlagnál!

2017.10.01. 10:20

Programkereső

Odavan a bugyuta vígjátékokért és az agyatlan akciófilmekért? Akkor van egy remek hírünk!

"Annyira rossz hogy az már jó!" - szoktuk mondani titokban kedvelt tévéműsoraink, filmjeink vagy zeneszámaink után. Hülyeségnek tűnik direkt borzalmas könyvet olvasni, vagy egy olyan moziért fizetni, ami tudjuk hogy nem lesz jó, mégis tömegével teszünk így. Hiszen mi másért járna a Transformers-széria az ötödik, vagy épp A szürke ötven árnyalata-sorozat már a negyedik részénél, milliókat és milliókat kasszírozva?

014

A hasonló sikertörténetek nyomába eredt a Poetics című folyóirat, a kutatás eredményéről pedig az Independent közölt cikket. A vizsgálat első lépéseként megvizsgálták, mely filmek esnek a 'trash' kategóriába. A fenti címek nem is feltétlen állják meg a helyüket. A Transformers első része például több, mint remek akciómozi - a további felvonások pedig vállaltan bugyuták és ostobák, ettől függetlenül mégis borzalmasak. A szürke ötven árnyalata ellenben nem vállaltan rossz, hanem szándékon kívül. 

A kutatás a 'trash' filmek egyik legjellemzőbb vonásaként az olcsóságukat találta.

Épp ezért a kategóriába eső filmek nagy része kis költségvetésű horrorfilm lett. A másik meghatározó jellemző az ironikus szemlélet, vagyis hogy az alkotók is tisztában vannak a produktumukkal, a limitált büdzsével, és ahelyett, hogy ezt megpróbálnák elmismásolni, inkább rátesznek egy lapáttal.

A vizsgálat egyik eredménye szerint főképp filmőrültek néznek a fenti kategóriába eső trahsfilmeket, ami nem véletlen. Ezek a filmek azokkal a bevett sablonokkal, vizualitással és cselekménnyel játszanak, amit a megrögzött filmrajongók ismernek a legjobban.

Az ilyen nézőknek a trashfilmek azért érdekesek, mert eltérnek a többségtől. Ők általában átlag feletti iskolázottsággal rendelkeznek, és az érdeklődési körük is szélesebb: a művészet és média széles spektruma mozgatja meg őket, a magas és a populáris kultúrát is szívesen fogyasztják

- fejtette ki Keyvan Sarkhosh posztdoktorális hallgató, a kutatás egyik vezetője.

Persze a vizsgálat eredményeivel lehet vitatkozni - de kell-e jobb magyarázat arra, hogy miért fizettünk be az X+1-edik The Rock-filmre annál, hogy azért mert okosabbak vagyunk, mint az átlag?