Márk

Figyeljünk az új Star Wars előzetes zenéjére, hátha kiderül belőle valami!

2017.10.11. 08:50

Programkereső

John Williams nagyon tudatos filmzene-komponista, nem egyszerűen leköveti a cselekményt, hanem szinte hozzá is tesz ahhoz a zenével. Érdemes az új trailert nyitott füllel hallgatni.

John Williams számára a legfontosabb zenetörténeti előzmény alighanem Richard Wagnertől származik, aki megalkotta a Leitmotif-technikát. Ez azt jelenti, hogy egyes dramaturgiai, történeti motívumokat, illetve szereplőket zenei témák jeleznek. Hasonlóan egy Wagner-operához, a Star Wars szereplőinek is megvan a maguk zenei témája, dallama. Ennek legismertebb példája Darth Vader rézfúvós témája.

A ClassicFM megvizsgálta a Star Wars 8. részének, Az utolsó Jediknek az új előzetesét zenei szempontból, és megpróbálták kitalálni, milyen témák, motívumok, szereplők állnak majd a történet középpontjában.

Vegyük most sorra az egyébként rendkívül izgalmas, igazi starwarsos hangulatú trailert a soundtrack alapján.

  • 0:00 Ahogy azt az utóbbi két Disney-produkciónál is láttuk, kísérteties, enigmatikus hangulatú az első néhány másodperc, egy-két zongorahangot pötyögnek a háttérben. Ez egyelőre nem árul el túl sok mindent.
  • 0:28 Itt kezdődik az, ami minket érdekel: izgalmas, staccato vonósok, viszont a mélyben a rézfúvósok hangja a Birodalmi induló hangjait idézik, majd megszólal Rey, a női főszereplő témája. Persze az nem kérdés, hogy a sötét oldal és a köztársaságiak újra egymásnak feszülnek az új filmben. De az, hogy mindez egyetlen hangzó muzsikává áll össze, azt jelzi, hogy az Erő két oldala nem áll olyan messze egymástól. A későbbi jelenetekből kiderül, hogy Rey nem biztos a dolgába, szeretne eligazítást kapni valakitől. Snoke (a ráncos arcú főgonosz) azt kiabálja, hogy a lánynak be kell töltenie a végzetét. Valószínű, hogy Reynek ugyanúgy meg kell küzdenie a benne lakó gonosszal, ahogy Luke Skywalkernek A Birodalom visszavágban (1:52-nél mintha látnánk is ilyesmit).
  • 1:03 Az egészhez csatlakozik Kylo Ren témája is, egy éles trombitaszólam a felső regiszterben. Nem nehéz kitalálni, hogy Az ébredő erőhöz hasonlóan megint Rey és Kylo Ren között fog eldőlni minden.
  • 2:02 Újra zongoraszó, Rey mond valamit ("Szükségem van, hogy valaki megmondja, hol az én helyem mindebben"), és Kylo Ren a kezét nyújtja felé. Valahogy úgy, mint amikor Luke-ot csábította Darth Vader a sötét oldalra.
  • 2:12 Gyorsan felcsendül még a "Kettős nap / Az erő" dallama, amit 1977 óta olyan jól ismerünk. Ez tényleg csak kötelező kör.

Megtudtunk valamit? Annyi bizonyos, hogy ha csak a zenét hallanánk, legalább annyit el tudnánk mondani az új részről a témák ismeretében, mint pusztán a képsorokat alapján.

A tanulság annyi, hogy a zene nyelve egyáltalán nem olyan nehéz nyelv.

John Williams ezt tudja, és mer zenén keresztül beszélni hozzánk.

Persze az könnyen meglehet, hogy ez az egész találgatás nem sokat ér, az előzeteseket ugyanis úgy rakják össze a filmstúdiók megbízásából az erre szakosodott cégek, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon. Tehát az előzetes mondjon valamit a filmről, de nem spoilerezzen, sőt akár félre is vezethet, de nem túlságosan, mert annak a csalódás lesz a vége. December 14-én kiderül, hogy mi lesz Rey és Kylo Ren párharcának az eredménye.