fischer iván

2023 szeptember 12., 11:00
Klasszikus hír Szerző: Fidelio

A világ tíz legjobb zenekara közé választották a Fesztiválzenekart

A rangsort a Bachtrack zenei portál által felkért kritikusok alkották meg. Az együttes zeneigazgatója, Fischer Iván is felkerült a karmesterek toplistájára.
2023 június 23., 11:05
Plusz ajánló Szerző: Fidelio

Rómát varázsolja Budapestre idén ősszel az Európai Hidak

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös, 2013-ban elindított tematikus fesztiváljának fókuszában idén Róma, tágabb értelemben pedig az olasz kultúra áll. A szeptember 22-től 27-ig tartó eseménysorozat ezúttal is klasszikus és világzenével, irodalmi esttel és filmvetítéssel várja az érdeklődőket.
2023 május 2., 14:05
Klasszikus interjú Szerző: Kondor Kata

Misztikus héber betűkön felépülő egyetemes kultúra – interjú Fischer Ivánnal

A karmesterrel a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában tartott OMIKE-koncertek tematikájáról, a kamaradarabok különlegességéről és a mesterséges intelligenciáról is beszélgettünk.
2023 január 2., 10:20
Klasszikus hír Szerző: Fidelio

Két kategóriában is díjat szerzett a Fesztiválzenekar Bruckner-lemeze

Miután tavaly az év zenekarának választották a Budapesti Fesztiválzenekart, decemberben újabb elismerést aratott le az együttes, Bruckner-lemezük a holland NativeDSD oldalán az év albuma lett, és elnyerte a közönségdíjat is.
2022 október 5., 10:05
Klasszikus hír Szerző: Fidelio

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.
2022 március 7., 09:25
Klasszikus videó Szerző: Fidelio

Így énekelt ukrán népdalt a Budapesti Fesztiválzenekar Bécsben

A Budapesti Fesztiválzenekar március 4-én a Wiener Konzerthausban adott koncertet, első műsorszámként a zenekar egy ukrán népdalt adott elő, hogy kifejezze együttérzését a szenvedő ukrán néppel.
2021 december 14., 12:35
Klasszikus ajánló Szerző: Fidelio

A legszebb ajándék a szép hangzás – új térben játszik a Budapesti Fesztiválzenekar

Bár a Budapesti Kongresszusi Központ nem teljesen új koncerthelyszín, szokatlan elrendezésben, a terem közepén ülő zenekarral és arénaszerűen elhelyezkedő nézőtérrel egészen rendkívüli hangzást képes produkálni.
2021 szeptember 13., 15:00
Klasszikus ajánló Szerző: Fidelio

Berlin-Budapest tengely

Szeptember 17. és 30. között megújult formában folytatódik a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös tematikus fesztiválja, amelynek középpontjába ez alkalommal nem egy ország, hanem egy város – Berlin – áll.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.

Nyomtatott magazinjaink