gyász

március 24., 12:25
Klasszikus gyász hír eötvös péter Szerző: Fidelio

Nyolcvanéves korában elhunyt Eötvös Péter Kossuth-nagydíjas zeneszerző

A Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után hunyt el – tudatta a család március 24-én.
2024 április 8., 14:05
Zenés színház elhunyt Szerző: Fidelio

Elhunyt Michael Boder karmester

A nemzetközi hírű operadirigenst, aki idén húsvétkor a Magyar Állami Operaház Parsifal-produkcióját vezényelte, hatvanöt éves korában érte a halál – tette közzé az intézmény.
2024 április 5., 14:30
Plusz gyász Szerző: Fidelio/MTI

92 éves korában elhunyt Ferge Zsuzsa szociológus

A Széchenyi-díjas szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja április 4-én hunyt el, szűkkörű temetéséről a család gondoskodik.
2024 április 4., 13:55
Könyv gyász Szerző: Fidelio/MTI

Elhunyt Duba Gyula Kossuth-díjas író

A szlovákiai magyar irodalom egyik legelismertebb alakja, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja életének kilencvennegyedik évében hunyt el, április 3-án.
2024 március 31., 06:35
Színház gyász Szerző: Fidelio/MTI

Elhunyt Tordy Géza, a Nemzet Színésze

A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Nemzet Színésze 85 éves volt. Halálhírét a Nemzeti Színház közölte március 30-án este.
2024 március 25., 13:55
Klasszikus magazin Szerző: Fidelio

„Egy óriás ment el” – így emlékezik a zenészvilág Eötvös Péterre

A nemrég elhunyt Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmester nemcsak a hazai, de a nemzetközi zenei élet egyik legfontosabb figurája volt. Zenekarok, operaházak és a művészvilág legnagyobbjai is megemlékeztek róla.
2024 március 23., 14:55
Klasszikus gyász Szerző: Fidelio

Elhunyt Maurizio Pollini

A világhírű olasz zongoraművészt, aki évtizedeken át muzsikált a világ legnagyobb hangversenytermeinek színpadain, nyolcvankét éves korában érte a halál.
2024 március 18., 11:00
Könyv gyász Szerző: Fidelio

Elhunyt Ficsku Pál

Az íróként, szerkesztőként és könyvkiadóként is működő alkotó mindössze ötvenhét éves volt. Halálhírét barátja, Száraz Miklós György osztotta meg a nyilvánossággal.
2024 március 18., 10:10
Könyv gyász Szerző: Fidelio

Elhunyt Bacsó Béla esztéta

A Széchenyi-díjas esztéta, egyetemi tanár, az MTA doktora hetvenegy éves volt. Munkássága során tíz önálló szakkönyvet publikált, valamint fordítóként is jelentős munkát végzett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink