Eszter, Eliza

Dunaparti gyerekparti

2007.05.25. 00:00

Programkereső

Mit jelenthet egy gyermeknek a gyermeknap? Sok-sok nevetést, önfeledt hancúrozást. Mit jelenthet egy szülőnek? Sok-sok odafigyelést, a szokottnál nagyobb szeretetadagot. Mit jelenthet egy szervezőnek? Sok-sok örömteli munkát és felelősséget. A Művészetek Palotája immáron harmadik alkalommal ad helyet május utolsó vasárnapján egy kicsiknek és nagyoknak egyaránt élményt nyújtó Gyermeknapnak.

Egy önfeledt mosoly

A szervezők, Börzsönyi Anna Petra és Darvas Krisztián – akik más vasárnapokon a Cifra Palota rendezvényeit egyengetik – az elmúlt évek tapasztalatai alapján több mint 10.000 ember részvételére számítanak. Az esemény házigazdája Várkonyi Attila lesz, aki magában csak integrált gyermeknapnak hívja ezt az eseményt. Integrált abból a szempontból, hogy épek és fogyatékkal élők is fellépnek majd, másrészt mert nagyon sok szervezet dolgozik együtt azon, hogy ez a nap létrejöhessen. A Cifra Palota partnerei ebben az évben a Nemzeti Színház, a Nemzeti Filharmonikusok, a Nemzeti Táncszínház, a Ludwig Múzeum, az Egyszervolt.hu, a Juventus Rádió és reményeik szerint a Magyar Televízió is.

Ahogy a házigazda fogalmazott: "Ez az alkalom mindig különleges, mert mi nem ellene dolgozunk valaminek, hanem valamiért. Egész pontosan azért, hogy a gyerekek értelmes programokat halljanak, lássanak a színpadokon. Interaktív programok tanulni vágyó gyermekeknek és felnőtteknek – ez a Cifra Palota jelmondata. Mi olyan programokat szeretnénk nyújtani a gyerekeknek, ahol gyarapodhatnak akár mozgásban, akár intellektusban, akár kézügyességben."

Az egész napos ingyenes rendezvény természetesen nem a budapestiek privilégiuma, hiszen az már tradíció, hogy a szervezők vidéki és határon túli iskolákat is meghívnak a vasárnapi rendezvényekre. Külön odafigyelnek arra, hogy az ország minden tájáról érkezzenek vendégek.

Az idei Gyermeknapon fellép többek között a Nemzeti Énekkar, az Alma együttes, a "Nem adom fel" Együttes, Gryllus Vilmos, a Kolompos együttes, a Karaván Família, a Gördülő Táncszínház, a Baltazár Színház, a Kacskaringó, a Nemzeti Színház színészei, de lesznek hagyományőrző kézművesek, rádiós műhely – ahol a rádiózás alapjait tanulhatják meg a gyerekek –, népi játék- és hangszerbemutatók is. A rendkívül színes és gazdag programban szerepel még Játszópark, Kézműves Falu, Cimbora és "ásatási terület" is, ahol a gyerekek homokból áshatnak ki mindenféle érdekességet.

Várkonyi Attila szerint "tévedés azt hinni, hogy a gyerekek a Superman- és a Batman-filmeket szeretik. Ők azt akarják nézni, és azt akarják hallani, ami értékes és normális. Csak rajtunk, szervezőkön, a szülőkön és az iskolán múlik, hogy mit tanul a gyerek. És igenis tud úgy szocializálódni egy kisember, hogy örül egy hangszernek, egy koncertnek, egy alkotásnak; egy virágot lefesteni ugyanolyan örömöt jelent számára, mint a Mc Donald’s-ban sorban állni egy kis műanyag figuráért. Mindez csak attól függ, hogyan szocializáljuk őt – és ez a felelőssége mindenkinek, aki ebben a munkában részt vesz. A Művészetek Palotája gyermeknapjának a másik neve "Dunaparti gyerekparti", amely márkavédjegy lett: ide csak olyan fellépőket hívunk, akik ennek a kritériumnak megfelelnek."

A kicsik május 27-én délelőtt tíz órától egészen estig játszva tanulhatnak mindenféléről: zenéről, festészetről, hagyományos mesterségekről, táncról, régészetről, fogyatékkal élőkről és ki tudja, mi mindenről még. Élményt kapnak, és közben gyarapodnak – erről szól ez a nap.

(2007. május 27. 10:00 Művészetek Palotája (Budapest) - Cifra palota - interaktív programok tanulni vágyó gyermekeknek és felnőtteknek; "Gyermeknap")