Ervin

Hobbiból lesz a hivatás

2008.09.10. 00:00

Programkereső

Megkezdődött az iskola és becsöngettek a művészeti iskolákba is. A szakköröket felváltó iskolarendszerű intézmények amellett, hogy lehetőséget nyújtanak a diákok szabadidejének hasznos eltöltésére, bizonyítványt is adnak, és a középfokú szakmai képzésre is lehetőséget teremtenek.

A saját bevételből és állami támogatásból gazdálkodó művészeti iskoláknak azonban évről évre meg kell küzdeniük a fennmaradásért, aminek sok esetben nem financiális okai vannak: sokkal inkább a megfelelően kvalifikált, szakképzett pedagógus hiánya okozza a minősítés megvonását, és vezet az iskola felszámolásához. A tavalyi évek ellenőrzései után több művészeti iskolának be kellett zárni kapuit és az oktatást a 2008/2009-es tanévben már el sem tudták kezdeni.

Nem hitelesített adatok szerint idén körülbelül 800 művészeti iskolában kezdhetik meg tanulmányaikat a diákok, de a pontos tanulói létszámadata jelenleg még nem áll az Oktatási és Kulturális Minisztérium rendelkezésére. Az intézményeknek októberben kell jelenteniük a tanulói létszámot, és csak ezt követően dolgozzák fel, illetve rögzítik azt a budapesti központban, így, az eddigi gyakorlatnak megfelelően, a végleges listát várhatóan novemberben lehet meghatározni. A jelenlegi, előzetes adatok szerint azonban táncművészeti tagozaton körülbelül 86000 tanuló, zeneművészeti tagozaton több mint 110000 diák kezdi meg tanulmányait, míg képzőművészeti tevékenységet 47000 diák fog folytatni, és a színjátszás rejtelmeivel közel 14000 diák ismerkedik meg az idei tanévben.

Kevés olyan intézmény van, amely több műfajban is kiemelkedőt tud felmutatni, közülük is van azonban egy olyan, ami nem budapestiként is minden téren komoly eredményekkel rendelkezik. A 2000-es megnyitó óta hatalmas létszámúvá nőtt a nyíregyházi Abigél Többcélú Intézmény (Abigél Művészeti Iskola). A Debreceni Egyetem Jog- és Államtudományi Karának oktatója, dr. Siska Katalin által vezetett iskola az évek során megerősítette pozícióját, és köszönhetően a folyamatosan bővülő (és nemcsak művészeti területeket felölelő) képzési palettának, valamint annak, hogy szakemberei, művész-tanárai több kelet-magyarországi településen is vállalják az oktatást, egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A művészeti alapoktatásban résztvevő gyerekeket hatéves kortól be lehet íratni a így a zenei (furulya, fuvola, klarinét, fagott, trombita, kürt, harsona, hegedű, gitár, zongora, ütő), a táncművészeti (társastánc, néptánc, modern-kortárstánc, balett), a képző- és iparművészeti (festés-rajzolás-mintázás, kerámia, grafika, tűzzománc, fotó-videó), szín- és bábművészeti tanszakokra. A művészeti szakközépiskolákban a szakmai képzést a 9. évfolyamtól a 13. évfolyamig tartó terminus biztosítja, és lehetővé teszi a művészeti szakmai vizsga megszerzését.

Dóri hetedik éve az Abigél növendéke a debreceni, kihelyezett tagozaton. A táncot itt kezdte el, és itt szerette meg; a művészi mozgás tanulmányai által vált élete szerves részévé. "Első osztályos korom óta foglalkozom modern tánccal, és azóta színötös vagyok a szaktárgyakból. Eleinte előkészítő gimnasztikát, aztán esztétikus testképzést tanultunk, de két éve már a jazz-technikába is belekóstoltunk, amit nagyon megszerettem. A tanárnőnk is nagyon kedves – hét év alatt szinte a „pótmamánkká” vált. Zenét vág, jelmezt varr, egyéni és páros koreográfiákat is készít nekünk, hogy az országos versenyeken külön-külön is megmutathassuk tudásunkat." A szakiskolai táncképzés minőségét hazai és nemzetközi eredmények is igazolják. Az intézmény több középiskolás növendéke tagja és igazolt versenyzője a Magyar Divat- és Sporttánc Szövetségnek, illetve a szövetség nemzetközi szervezetének, az International Dance Organizationnak. Európa-bajnoki cím, országos győzelmek, nemzetközi pontszerző helyezések gyarapítják az Abigél dicsőségtábláját.

A 2006/2007-es tanév azért kapott kiemelt jelentőséget, hiszen leérettségiztek az elsőként beiratkozott „abigéles” diákok, akik közül többen a Képzőművészeti és az Iparművészeti Egyetemen, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskolán felsőfokon folytathatják művészeti tanulmányaikat, és a sikersorozat a május-júniusi felvételiken is folytatódott. A tanév pedig elkezdődött...