Konstantin

Nem csak gyerekeknek

2009.05.15. 13:57

Programkereső

A Marczibányi téren május 6. és 12. között rendezik meg az V. Gyermekszínházi Szemlét. A rendezvény fővédnöke Takács Katalin, az Új Színház színművésze.

Jó, ha gyerekkorunkban ismerkedünk meg olyan alapvető dolgokkal, mint a nyelvek, a zene, a képzőművészet, s mindenekelőtt a színház. Iskolás koromban anyám sokszor mondta: szokd meg most, hogy felnőttként természetes legyen! Ezt akkor épp az angol nyelvre vagy a lucskos káposztára értette.

Úgy érzem, igaza volt, hisz gyerekkorunkban vagyunk a legfogékonyabbak, a legnyitottabbak a világra. Ilyenkor játszva sajátítjuk el a legbonyolultabb tudnivalókat is, ekkor ismerjük meg önmagunkat és tanuljuk meg, hogyan lehet szót érteni másokkal, a pajtásainkkal, a felnőttekkel. Ebben segít a színház, ahol a lélek és a képzelet szárnyra kelhet, ahol kitágul a világ, s a néző ugyanúgy részese lehet egy játéknak, mintha társaival otthon, az iskolában vagy a szabadban hancúrozna. Akkor jó egy színházi előadás, ha a néző fantáziájának segítségével könnyedén lép át a játszótérről a játszó térbe. A színház ugyanis társasjáték, amelyben áttételesen a néző is szerepet kap: a színészek játszó-társaként rajta is múlik, milyen élményeket viszünk magunkkal. Biztos vagyok benne, hogy május 6. és 12. között megrendezett Gyermekszínházi Szemlén, a „MARCZIN" (Marczibányi Téri Művelődési Központ) a gyerekek, kicsik és nagyobbak, de az odalátogató felnőttek is átélhetik a színházi társasjáték örömét.

Ez az öröm azonban nem múlhat el az előadás végén, hiszen fontos, hogy a gyerekek megbeszélhessék élményeiket. Ilyenkor újra át lehet élni mindazt, ami szép és borzongató, vidám és szomorú volt. S nemcsak egymás között, hanem a felnőttekkkel is: az óvó nénivel, a tanító nénivel, a tanár úrral és mindenek előtt a szülőkkel. A májusi szemle bemutatja azokat a nem hagyományos előadásokat is, amelyek a gyerekek és fiatalok hétköznapi problémáival foglalkoznak, és utána mód van arra, hogy a fiatal nézők értő szakemberek segítségével tudják tovább gondolni a látottakat, közösen megbeszélni benyomásaikat.

Tóth Miklós közel száz társulat előadását nézte meg, ebből huszonkettőt válogatott a szemlére, gondolatait a www.gyermekszinhaziszemle.hu oldalon olvashatják. Végignézve a programot, a társulatok és az alkotók neve garancia lehet arra, hogy egy héten át a színházbarátoknak jó előadásokban lesz részük.

Takács Katalin

az Új Színház színművésze, az V. Gyermekszínházi Szemle fővédnöke