György

Bábfesztivál Békéscsabán

2009.06.01. 00:55

Programkereső

XV. Nemzetközi Bábfesztivál - június 12–19., Békéscsaba
Keletre a Naptól
Keletre a Naptól

Békéscsaba 1962 óta ad otthont különböző bábjátékos találkozóknak. Ezekből a korai rendezvényekből nőtte ki magát a Nemzetközi Bábfesztivál, amelyre idén is a világ minden tájáról érkeznek fellépők.

A fesztivál legmeghatározóbb vonása a gyermekorientáció. A város, a városkörnyék és a megye gyermekei nagy számban vesznek részt a találkozó rendezvényein, előadásain. Az előadások mellett kiegészítő programok is várják a családokat: szimfonikus hangversenyek, folklórbemutatók, utcai bábelőadások, táncházi esték, felhővadászat, játszóház, képző- és iparművészeti, népművészeti és bábművészeti kiállítások színesítik a programot. Az utcai bábkészítés során neves bábtervezők, animátorok irányításával, a gyerekek közelebbről is megismerkedhetnek a báb születésével.

A hét nap alatt hét magyar és öt külföldi előadást láthat a közönség. Az idei program talán legizgalmasabb színfoltjának a jakartai bábszínház produkciója ígérkezik, de Ukrajnából, Szlovéniából, Olaszországból és Romániából is érkeznek csoportok. Hazánkat az ország legkülönbözőbb szegletéből érkező művészek képviselik: győri, szombathelyi, egri, békéscsabai, budapesti, kecskeméti és veszprémi előadásokat láthat a közönség. A társulatok egyre magasabbra teszik a mércét, így nem véletlen, hogy a bemutatóknak egyre nagyobb a sikere. A látogatók pedig jóval többet kapnak, mint egyszerű kesztyűbábos előadást, hisz a bábművészet, ha gyerekeknek szól is, nem gyerekjáték.

A fesztivál fővédnöke ezúttal is az UNIMA Nemzetközi Bábművész Szövetség. Az egyhetes program a látásmódok sokszínűségéről is szól, így a szakmabeliek a szakmai vitákon, a paravánok és a fehér asztal mellett véleményt cserélhetnek és tanulhatnak egymástól.