Sándor, Ede

Elindult a Magyar Rádió gyermek-honlapja

2009.06.29. 14:43

Programkereső

A Magyar Rádió (MR) új, tematikus honlapot indított a gyermek-műsorok és gyermekprogramok iránt érdeklődők számára.
6EBCE915-6A7C-4ACE-8536-86319CEA7A1A

A www.gyerekek.radio.hu címen elérhető honlap összefogja az MR gyermekek számára készült műsorait, valamint az MR Zenei Együttesek legfiatalabbaknak szóló programjait. Az oldalon a látogató egy helyen könnyedén megtalálja kedvenc műsorait, így a Vendég a Háznál című műsort, a Vacka Rádiót, vagy Gyermekkuckót. A műsorok részletes információi mellett a látogató első kézből értesül a közrádió gyermekeknek szóló rendezvényeiről és programjairól. Mindezek mellett a honlap lehetőséget ad az MR Archívumából mesék, mesejátékok, és matinéfelvételek meghallgatására és gazdag képi anyag is várja a látogatókat.

Az új honlap egyik központi eleme az MR1-Kossuth Rádióban napi rendszerességgel jelentkező, saját gyártású mesesorozata, a Vacka Rádió. Az egy éve hallható mesesorozat nemcsak érdekes és izgalmas történeteivel köti le nap, mint nap gyermekek és szülők figyelmét, hanem ötletes és játékos dallamaival is. A dalok - amelyek nemrégiben Vacka Dalok címmel jelentek meg CD-n - Gaál Zsuzsa verseire születtek, a meséhez illő zenei anyagot pedig Rutkai Bori, Bujdosó János és Darvas Kristóf komponálták. A honlapon a Vacka Rádió hallgatói további információkat találnak a mesejátékról, bepillanthatnak a stúdióba, belehallgathatnak a dalokba és egyes epizódokba, megnézhetik a Vacka Rádió által inspirált gyermekrajzokat és írhatnak kedvenceiknek.

A honlap egyik nem titkolt szándéka, hogy a gyermekek közelebb kerüljenek a zenéhez. Ezt célozzák a MR3-Bartók Rádió műsorai és az MR Zenei Együttesek programjai is. Az MR3-Bartók Rádió minden hétvégén jelentkezik ifjúsági sávjával, a Gyermekkuckóval. A műsorsávon belül minden második vasárnap a Gyerekpáholy hallható, amely az operák és balettek varázslatos világával ismerteti meg az érdeklődő fiatalokat. Havonta egyszer az MR 6-os stúdiójából jelentkezik a Tóbiás matiné, ahol szülők és gyerekek egyaránt részesei lehetnek a műsornak, hangszerekkel ismerkedhetnek, és zenészekkel találkozhatnak. A honlapon megtalálhatóak a részvételi-regisztrálás feltételek.

Az MR Zenei Együttesek egyedülálló kezdeményezése, hogy óvodai csoportokat látnak vendégül a 6-os stúdióban, és sok meséléssel egybekötve a kicsik játékos formában ismerkednek meg a szimfonikus zenekar hangszereivel és a művekkel, valamint minden hangszercsoportot közelebbről is megfigyelhetnek.