Júlia, Rita

Aska és a farkas

2010.01.04. 12:55

Programkereső

Mese az életéért táncoló barikáról. PREMIER: január 16. 15:00 – Békés Megyei Jókai Színház (Békéscsaba)

A Meredek Réten, a birkák társadalmában vagyunk. Új jövevény érkezik közéjük, Aska, aki hamarosan kitűnik a többiek közül két dologgal. Egyik, hogy minden intő szó ellenére imád elcsavarogni egyedül az erdőben, a másik, hogy nagyon szeret táncolni. Meg is kéri az anyját, engedje, hogy balettórákat vegyen. A birkák társadalma nem örül a birkalány döntésének, de édesanyja tudja, nem lehet visszatartani ettől a lányát.

Egy napon bekövetkezik a baj: Aska elkóborol az őszi erdő szépségeitől megrészegülve, és szembe találja magát a szörnyű farkassal. Előbb megdermed a félelemtől, majd balettozni kezd a szörnyetegnek. A farka ezen meglepődik, nézi a táncot, és elhatározza, egyelőre nem eszi meg az eltévedt birkagyermeket, úgyis a karmai között van. Hadd táncoljon, a táncot is megeszi majd vele együtt.

Amikor elfogynak a balettórákon tanult mozdulatok és formák, rögtönözni kezd, és valami olyan szépséget produkál, ami lenyűgözi a farkast, aki nem tudja kivonni magát a tánc hatása alól. "A barika vére és húsa nem fut el. Minden percben széttéphetem, amikor kedvem szottyan. Hanem, hadd teljek be a csodával. Még ezt a figurát szeretném látni és még ezt..." - gondolja.

Végül a művészet legyőzi a vérengző fenevadat, a pásztorok felfedezik őket, és végeznek a megigézett farkassal. Aska pedig balerina lesz, de előtte szót fogad az édesanyjának, és többé nem csavarog egyedül az erdőben.

Író: Ivo Andrić, Zalán Tibor; díszlet: Szasa Senkovity; jelmez: Papp Janó; kor.: Kerekes Judit; zene: ifj. Kucsera Géza; rendező: Hernyák György; főszereplők: Gál Elvira, Fehér Tímea, Bányai Ágota, Katkó Ferenc