György

A szavak előadása

2010.02.04. 13:09

Programkereső

theARTo - azaz egyedülálló színháznevelési workshop a MuLab szervezésében.

2010. február 22. és március 7. között workshopot tart a MU Színházban Drazen Sivak horvát színész. A budapesti workshop célja, hogy a meghívott művészek, színészek, táncosok, zenészek, képzőművészek, fotóművészek, színházi szakemberek, tanárok megismerhessék a három különálló szakaszból építkező theARTo-módszer második szakaszát, elsajátíthassák azt, és kifejezetten a magyar viszonyokra adaptált, önálló előadásokat készíthessenek.
Drazen Sivak színész, rendező, a The Group társulat vezetője, évekig mozgást tanított a Zágrábi Színművészeti Akadémián. 1999-ben találta ki önálló színházi-alternatív oktatási módszerét a theARTo-t, ami azóta több mint ezer előadást megért, és több mint tízezer gyerek vett részt benne. Draľen rendszeresen tart workshopokat külföldön is. 2009-ben, eddigi munkássága alapján, az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériuma meghívta Future Leader's programjába, aminek keretén belül pár hónapon keresztül egy színházi szakemberekből álló nemzetközi csapattal dolgozott együtt.   theARTo 2 - gyerekek adnak szavakat (5-10 éves korosztály) Az alkotók kimennek a családokhoz, és a gyerekektől egy hosszabb beszélgetés után azt kérik, hogy fogalmazzák meg és írják le egy szóban a legtitkosabb vágyukat, kérésüket. Ezekből a szavakból az alkotócsoport kis jeleneteket készít, mindegyik vágy, kérés színházi megfejtését. Az előadásban a szavak által inspirált jelenetek önmagukban is értelmezhetők lesznek, de kerek egész történetté is összeállnak a végére. A gyerekek és a családok erre az előadásra jönnek majd el a MU Színházba. Az előadás folyamán, mielőtt egy újabb jelenet elkezdődne, az a gyerek, aki a szót adta, kiáll a színpadra, elmondja a nevét és az általa választott szót. Mindez erősítheti a gyerekek önbizalmát, fejlesztheti fantáziájukat, kezdeményezőkészségüket, megadhatja a színház személyességének, közvetlenségének érzését.
A MuLab vezetői a gyakorlati munkát előkészítve, a workshopot megelőző hónapokban előzetes terepszemlére mennek: feltérképezik a környéket, adatokat gyűjtenek, felmérik a résztvevők pontos létszámát, elkezdik a személyes kapcsolat kiépítését. Így a workshop ideje alatt már zökkenőmentesen lehet majd dolgozni.
A workshop ideje alatt a résztvevők elméleti előadásokat hallhatnak a módszer kialakulásáról, az eddigi tapasztalatokról, tréningen vesznek részt, mely főleg az improvizációs készségeket fejleszti és a többfajta területről érkező művészek együttgondolkodását segíti, konkrét alkotói feladatokat kapnak a módszer gyakorlati elsajátítása érdekében, terepgyakorlatra mennek, hogy tapasztalatokat szerezzenek a MU Színház közvetlen környezetéről (Lágymányosi lakótelep), megismerhessék az itt élőket, és személyes kapcsolatot alakíthassanak ki velük, rövid próbaidőszak után elkészítik saját előadásukat. A tervek szerint a két hét alatt néhány este a résztvevők theARTo 3 módszer alapján készült vendégelőadásokat nézhetnek meg. A workshopot angol nyelven tartják, tolmács segítségével. Meghívott résztvevők, többek között Bálint Anna bábkészítő, Bánki Gergő színész, Berzsenyi Ádám rendező, Bodrogi Éva énekes, Feuer Ivett színész, Fisli Éva muzeológus, Gáspár Anna színész, produkciós vezető, Gigor Attila rendező, Koltai Kata zenész,  Kronavetter Péter építész, Láng Annamária színész, Nagy Fruzsina képzőművész, Pelsőczy Réka színész, Polgár Csaba színész, Sárosdi Lilla színész, Szász Anna szociológus, Vesztl Zsófia bábos.