Zita, Mariann

Színházi nevelés a múzeumban

2010.02.04. 13:14

Programkereső

Új különleges társas-és szerepjáték, mostari Játszótér, közösségi színházi program. Hírek a Káva Kulturális Műhelyből.

A Demokracity elnevezésű új különleges társas-és szerepjátékot a társulat 2010. március-áprilisban tíz alkalommal délelőtt, tanítási időben a Néprajzi Múzeumban játsszát. Amennyiben sikeresnek bizonyul az együttműködés, a múzeum és a Káva közösen pályáznak a fenntartásra.
A társulat két tagja 2010 február 19. és 21. között Mostarban, a CDO (Bosnyák Drámapedagógiai Központ) által szervezett nemzetközi konferencián képviseli a magyar drámapedagógiát. A dráma iskolai alkalmazásáról szóló konferencián a csoport a Játszótér című drámaóráját mutatja be, ami a Hinta című iskolai agressziót kezelő színházi nevelési program drámaóra-adaptációja.
Az Új Néző színházi közösségi nevelési program honlapot kapott, amelyen nyomon követhető a projekt aktuális állása. A kezdeményezés által 2010 augusztusában színházi előadások jönnek létre vidéki településeken (közösségekben), melyek mindegyike alkotó módon reflektál a helyi közösség problémáira és megadja a nézőknek azt az új „szerepkört" is, hogy ők maguk reflektáljanak a színház által felmutatott történetre, jelenségekre, szimbólumokra. Az előadások létrehozásának alapja egy összetett társadalmi kutatás. A teljes folyamatot kíséri - és a maga nyelvén értelmezi - egy dokumentumfilmes és egy fotóprojekt. A Magyarországon még újnak számító színházi forma létrehozásával az a cél, hogy a magunk eszközeivel hozzájáruljunk a társadalmi párbeszéd erősítéséhez. Azt reméljük, hogy a konkrét társadalmi problémák művészi eszközök általi felmutatása erős hatással lesz a folyamatban részt vevő alkotókra és „nézőkre" egyaránt.