Csilla, Noémi

A tekerőlant

2010.02.08. 12:11

Programkereső

Hangszerbemutató hangverseny, népi játékok és táncház - mindez tekerőmuzsikára. Február 13. 11:00 - Müpa, Üvegterem

A tekerőlantot a falusi nép között egyszerűen tekerő néven emlegetik. A hangszer "fő részei: teste vagy dobja a benne levő kerékkel, kulcsszekrénye és kottaháza. A tekerőjátékos ülve játszik hangszerén. Játék közben a tekerő nem csúszik le a játékos térdéről, mert szíjjal derekára van övezve. Hangszínével és főleg egy hangon szóló kísérőhúrjának "dudakíséretével" a reccsentő nélkül megszólaló tekerő erősen emlékeztet a dudára. Sajátos tekerőhangzás akkor jön létre, amikor a játékos táncdallamhoz recsegteti a tekerőt. Recsegtetéshez a játékos nem egyenletesen forgatja a hajtót, hanem jobb keze csuklójából történő, alig észrevehető zökkenésekkel a kívánt ritmusforma szerinti hangsúlyokat ad. Kocsmában, lakodalomban, "padkaporos bálon" - rendszerint klarinétossal társulva - játékáért a tekerős pénzt vagy természetbeli juttatást kapott. Lakodalomban természetesen jobban megfizették őket. A klarinéttal társult tekerőnek az alföldi tanyák világában ugyanolyan tekintélye volt, mint a cigánybandának a falvakban. Nagy múltú és nagy elterjedettségű népi hangszerként elsősorban a franciák tekintik magukénak. Írásos emlékekben a tekerőnek Magyarországon a XVI. századtól kezdve van nyoma." (Sárosi Bálint nyomán)

Tekerőlant
Tekerőlant

A Magyar Tekerőzenekar kiváló tekerősökből verbuválódott magyar népzenei együttes, mely hagyományos módon fúvósokkal és énekesekkel egészül ki. 1989-ben alakult Budapesten. Célja a több évszázados múltra visszatekintő hagyományos magyar tekerőmuzsika felkutatása, megőrzése, továbbadása és népszerűsítése. Koncertjeiken a hagyományos dél-alföldi parasztzene mellett megszólalnak a zenekar tagjai által készített feldolgozások, történeti énekek, egyházi népénekek és Európa népeinek tekerős dallamai. Az együttes vezetője és alapítója Havasréti Pál, a Téka együttes tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének tanára. 

 

Magyar népi hangszerek - A tekerőlant

2009. február 13. 11:00 - Müpa, Üvegterem

Km.: Havasréti Pál és a Magyar Tekerőzenekar tagjai, valamint Vaskó Zsolt - fúvósok, Juhász Erika - ének, Magyar József - dob