Konrád

Szép új világ zenében és rajzokon

2010.02.17. 15:45

Programkereső

A Pannon Filharmonikusok Segítség, komolyzene! sorozatának következő előadása február 27-én szombaton 18 órakor Amerikába repíti a közönséget.

A programon ugyanis Dvořák IX. (e-moll) szimfóniája (Az Újvilágból) csendül fel. Ezúttal is Bujtor Balázs koncertmester, a zenekar első hegedűse tárja fel a zeneszerzővel és a zeneművel kapcsolatos érdekességeket László Csaba segítségével, Vass András pedig a zenekart vezényli az Apáczai Nevelési Központban.

A szimfónia a cseh zeneszerző legnépszerűbb műve, amelyet a komponista amerikai látogatása során alkotott 1893-ban. A siker kulcsa, hogy Dvořák az indiánok és az afro-amerikaiak zenéjében, a kontinens népzenéjében látta a jövő Amerikájának modern zenei alapját, melyek hatása tükröződik a szimfóniában.

Segítség, komolyzene!
Segítség, komolyzene!

A február 27-i koncert másik nagy eseménye, hogy ekkor kerül sor a Pannon Filharmonikusok gyermekrajzpályázatának eredményhirdetésére. Mint ismeretes a pályázat alapját jelentő CD-t, mely Prokofjev Péter és a farkast artalmazta, a december 6-i Segítség komolyzene! koncerten osztották ki. A CD-n található zenei témához kapcsolódó képzőművészeti alkotásokat január 30-ig lehetett leadni, és a vetélkedésre 140 pályamunka érkezett. A gyermekalkotások a koncert napján megtekinthetők az Apáczai Nevelési Központban, ahol még lehet szavazni a szünetig, majd koncert végén két díjat is átadnak: a közönségdíj mellett a zenekar tagjai is kiválasztják a nekik legjobban tetsző művet, sőt, az az oktatási intézmény, ahonnan a legtöbb pályamunkát küldik be a gyerekek, a Pannon Filharmonikusok külön szakmai díjában részesül.