Klaudia

Mesevilág a Müpában

2010.04.25. 23:39

Programkereső

Három napon át gyermekkönyvírók és illusztrátorok várják a családokat a Művészetek Palotájábana VI. Gyermekirodalmi Fesztivál és Vásáron.

Április 30. és május 2. között 11 helyszínen, több mint 50 kortárs gyermekkönyvszerző és illusztrátor közel 100 programmal várja a gyermekeket és szüleiket a Művészetek Palotájában a VI. Gyermekirodalmi Fesztivál és Vásáron. A fesztivál fő célkitűzése, hogy a kortárs magyar gyermekirodalmat népszerűsítse, a gyermekkönyvekre, a könyvek létrehozóira, valamint az olvasásra irányítsa a figyelmet. A rendezvény az Együtt lenni jó! mottóval kívánja megerősíteni a családi együttlét, illetve a közös olvasási élmény fontosságának üzenetét.

Az Örkény Színház színészei meséket olvasnak fel a közönségnek, Szalóki Ági előadja családi lemezét, a Gingallót, gyermekkönyvírók dedikálják műveiket a könyvvásár keretében, a filmsarokban pedig kortárs alkotók műveiből készült rajzfilmek kerülnek vetítésre. A fesztivál interaktív, játékos beszélgetéseket, zenei és képzőművészeti foglalkozásokat kínál mind a gyerekek, mind a szülők számára. "Van énnekem otthon egy igazi tündérem. 4 és fél éves, és mindent tud a mesevilágról - hiszen olyan szerencsés, hogy benne él! Vele készülök a fesztiváltündéri feladataimra is" - mondta D. Tóth Kriszta újságíró, aki meseíróként is jelen lesz a Müpában, hiszen nagy sikerű Lolamesék sorozata alapján mindhárom nap mesés-játékos foglalkozásokat tart gyerekeknek. "Az a fesztivál legfontosabb célja, hogy megmutassa: igenis van igényes gyermekirodalom és meseillusztráció, léteznek értékes magyar gyerekkönyvek. Egy jó mese kinyitja a világot az egész család számára, mi ebben szeretnénk segíteni."

Az Európai Unió Szegénység és a Társadalmi Kirekesztettség Elleni Küzdelem Nemzetközi Éve kapcsán a Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesülete (GYIE )illusztrációs és meseírópályázatot hirdetett a művészek számára, amelynek díjait április 30-án adják át. Az ehhez kapcsolódó kiállítás több mint 60 kortárs illusztrátor alkotásaiból május 13-ig tekinthető meg a Művészetek Palotája Zászlótermében. A GYIE és a Csodaceruza a fesztiválon teszi először közzé  TOP50 gyermekkönyv listáját, amelyet szakmai szervezetek válogattak össze az elmúlt 10 év legjobb magyar gyermekirodalmi alkotásai közül.

További programok:

Könyvgyűjtő akció kerül megrendezésre a mélyszegénységben élő gyermekek számára megkímélt állapotú mesekönyvekből. A szervezők kérik, hogy minden olyan könyvhöz, amelyet a látogatók elhoznak a Gyermekirodalmi Fesztiválra, társulna egy szöveg is, amelyben megszólítanák a leendő olvasót, személyessé téve ezzel az ajándékot.

A nagyon rossz helyzetben lévő, vegetáló iskolai könyvtárak életét szeretnék a szervezők megkönnyíteni azzal, hogy a még mindig lappangó egy- és kétforintosokat összegyűjtik számukra. A fesztivál egész ideje alatt üzemel egy különleges pénzgyűjtő persely, amelyet a Cellux csoport hozott létre recycling technikával. Ebbe a "malacperselybe"a legkisebb pénzegységet is be lehet dobni. "Aprónként" összegyűlhet annyi pénz, amelynek segítségével gyarapítani lehetne jónéhány könyvtár állományát.

Családom és egyéb állatfajták címmel pályázatot hirdet családok számára a GYIE és a Csodaceruza. Ezzel a felhívással is szeretnék hirdetni a családi együttlét fontosságát. A legjobb pályaművek beküldői családi utazáson vehetnek részt.

A Ludwig Múzeumban megrendezendő Mesepiacon a szervezők célja, hogy az alkotók megismerjék egymás munkáit, így a kiadók is teljesebb képet alkothatnak a gyermekkönyvipar esetleges új szereplőiről.