Klaudia

Kincsek Kaposváron

2010.04.26. 08:47

Programkereső

Ötödször - immáron tizedik éve - 2010. május 3-9. között Kaposváron találkoznak az ország legjobb gyerek- és ifjúsági előadásai, és a külföldi csoportok - beleértve a csecsemőknek szóló produkciókat is - a nézőkkel: a gyerekekkel, szüleikkel és tanáraikkal, az erre a hétre összegyűlt színházi szakemberekkel és a művészeti egyetemek hallgatóival.
Novák János
Novák János

A versenyprogramot Perényi Balázs válogatta, a külföldi társulatok közül többen az európai uniós Small Size, Big Citizen program támogatásával érkeznek. A vendégül látott ifjúsági előadások segíthetik a fiatalokat és nevelőiket, hogy a dráma eszközeivel közelebb kerüljenek az őket leginkább szorító gondok megoldásához. A közönségnevelés Európa szerte sikeres új módszerével, a színházpedagógiával is megismerkedhetünk a tanácskozásokon. A Rippl-Rónai Múzeumban a somogyi bábos hagyományokat és az elmúlt biennálék díjnyertes előadásait bemutató kiállítás kiegészíti a szabadtéri színházi előadásokat és koncerteket, együtt emelve városszerte a fesztiválhangulatot és szolgálva az új Kaposvári Bábszíntér megalakulásának ügyét. Egy hétig most minden a gyerekek körül forog!

A Biennálé idejére az utcák és terek, a Csiky Gergely Színház, a művészbejáró, de még az egyetem is a kaposvári gyerekeké lesz. Nincsenek műfaji korlátok, együtt ünnepelnek a kis és nagyszínházak, prózai, bábos, mozgás-, zenés és színházi nevelési produkciók.

Az ASSITEJ Magyar Központ és Kaposvár Megyei Jogú Város összefogása példát mutat az országnak, hogyan lehet a színházművészetet a gyerekek és a családok boldogabb, tartalmasabb életének és a jövő generáció nevelésének szolgálatába állítani.

A fogalmi tisztázások igazi műhelye a fesztivál. Mért játsszunk gyerekeknek, mi az előadások célja, miért jó, ha a gyerekek színházba mennek? Valljuk, hogy a szülőknek nemcsak abban van felelősségük, hogy gyerekükből milyen felnőttet nevelnek, de mindenekelőtt abban, hogy gyerekkorukban mennyire képesek számukra harmonikus életet biztosítani.

Azért küzdünk évek óta, Európa és a világ gyerekszínházi művészeivel összefogva, hogy minden országban - így hazánkban is - minden gyerek számára teremtődjön meg a lehetőség, hogy évente legalább egyszer élő színházi előadást lásson, mert hiszünk a színház emberformáló erejében.

A csecsemőszínházban felnőttként is átélhetjük a világ újra felfedezésének örömét. A gyerekkorba lépve mesejátékokkal és mai történetekkel találkozhatnak nézőink. A fiatalok a problémákkal bátran szembenéző előadásokon kapnak segítséget a felnőtté váláshoz, saját gondjaik megértéséhez, megoldásához.

Az ASSITEJ Magyar Központ sokat tett azért, hogy az Előadóművészeti Törvény kiemelten foglalkozzon a fiatalokkal. A szaporodó gyerek- és ifjúsági előadások között egyre több a valódi kulturális érték. Művészek, politikusok, szülők és nevelők közös felelősége, hogy a gazdag kínálatból kikeressék gyermekeik számára az igazi emberi és művészi tartalmat hordozó előadásokat.

Jó színházi előadást nézni öröm! A jó gyerekelőadás élménye összekapcsol művészt és közönséget, felnőttet és gyereket. A kaposvári Biennálé lehetőséget teremt mindnyájunk számára, hogy el nem évülő kincsekhez jussunk, együtt gazdagodjunk.

 

Novák János

a fesztivál művészeti vezetője