Benedek

Be a Csigaházba!

2010.04.27. 01:52

Programkereső

A Pannon Filharmonikusok segítségével az óvodások és a kisiskolások rácsodálkozhatnak, mennyi felfedezni való érdekességet rejt a zene és a hangok világa.
Csillaga - grafika: Faltisz Alexandra
Csillaga - grafika: Faltisz Alexandra

A Csigaház a Pannon Filharmonikusok óvodások és kisiskolások részére induló új sorozata. A zenés-játékos foglalkozások a Civil Közösségek Háza nagytermében kezdődnek, majd a program házigazda mesefiguráival, Csabigával és Csillagával együtt - alkotójuk Faltisz Alexandra grafikus, illusztrátor - csigaházastól átköltöznek a hangversenyterembe, amely maga is egy nagy csigaformát, a belső fül csiga alakját szimbolizálja.

Az ötvenperces foglalkozásokon a Pannon Filharmonikusok művészeiből álló kamaraformációk hangeffektusok, zenei betétek és szimfonikus zenekari művek részleteinek előadásával mutatják meg a gyerekeknek a különböző hangszerek, hangszercsoportok jellegzetességeit, a zenekarban betöltött szerepüket. A sorozat egyes alkalmai önmagukban is kerek egész élményt nyújtanak, ugyanakkor egymásra is épülve egy évad során vezetik végig a gyerekeket a teljes szimfonikus zenekaron.  

A Csigaház, amelynek házigazdája és pedagógiai szakértője Egerszegi Andrea fejlesztőpedagógus, nem csupán egy "zenés játszóház". A foglalkozások interaktívak, a zenei betétekre, a játékos ismeretterjesztésre és a különböző zenés játékokra a gyerekek korának megfelelő ritmusban, a koncentrációs- és mozgásigényüket is figyelembe véve kerül sor. A különböző készségeket megmozgató, integráló pedagógiai módszer célja az, hogy szinte észrevétlenül alakítsa ki a kicsikben a zenehallgatás igényét. A minőségi program megköveteli, hogy a foglalkozásokon legfeljebb ötven gyermek és kísérőjük vehet részt.

A sorozat május 8-án indul, ekkor SzívDOBbanás címmel az ütőhangszerek segítségével a ritmussal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A továbbiakban havi két alkalommal - a nyári szünet előtt még június 12-én - nyílik a Csigaház kapuja. A zenekar tervei szerint Csabiga és Csillaga a következő években elkísérik a gyerekeket. A kalandos út első állomásaként a zenekar weboldalán hamarosan elérhetővé válik egy kifestő játék is.