Beáta, Izolda, Lea

Kaposvári zsürorok

2010.04.28. 08:58

Programkereső

Egy koreográfus-rendező, egy bábrendező, egy drámaíró és egy színész. Ezúttal a Gyermek-és Ifjúsági Színházak Biennáléjánák zsűrijét mutatjuk be.

Bozsik Yvette

Bozsik Yvette számára a klasszikus balettból való kitörést az jelentette, hogy tizenhét éves balett növendékként elkezdett független avantgárd produkciókat készíteni. Amikor 1993-ban leszerződött a Katona József Színházhoz, megalapította Bozsik Yvette Társulat néven saját társulatát, mely azóta Magyarország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese. 2006-ban elsőként vehette át kortárs táncművészként a Kossuth-díjat. Társulata az elsők között készített Magyarországon csecsemőszínházi produkciót 2006-ban Négy Évszak címmel. További gyerekeknek szóló előadásai: Létramesék, Varázscirkusz (Varázsfuvola gyermek verziója), Petruska és Pulcinella (a IV. Kaposvári Biennálén Üveghegy-díja előadása) Gyermekjátékok (készült Brueghel festménye alapján), Péter és a farkas.

Lengyel Pál

1975-től a kaposvári Csiky Gergely Színházban dolgozik, ahol elsősorban gyerekelőadásokat rendez. Itt jelenik meg első Lázár Ervin rendezte előadása, Berzsián és Dideki. A későbbiekben még további öt darabot dramatizálnak Lázár Ervinnel, amelyek különböző színházakban, illetve bábszínházakban kerülnek Lengyel Pál rendezésében bemutatásra. (A legkisebb boszorkány, Nagyapu és a csillagok, Bab Berci kalandjai, Árgyélus királyfi, Szegény Dzsoni és Árnika). 1981-ben Kaposvárról az Állami Bábszínházba (később Budapest Bábszínház) szerződik, ahol sorra állítja színpadra a különböző kortárs magyar szerzők műveit. 1998 óta, folyamatosan a Magyar Bábművészek Szövetségének elnöke. Jelenleg az egri Harlekin Bábszínház igazgatója.

Németh Ákos

Színházi szerző, szabadúszó, 2002-től a Bonner (2004-től Wiesbadener) New Plays from Europe Festival magyar kurátora, kilenc színművet írt, több ezek közül megjelent német, bolgár, horvát, szlovák és angol fordításban. A darabokat számos magyarnyelvű színház és színművészeti egyetem tűzte műsorára, néhányból hangjáték vagy tévéfilm készült. Első szakmai sikerét a Müller táncosai c. műve hozta meg számára (Katona József Színház, Budapest, 1992). Műveit német, francia, horvát és angol színházak, hangjátékként a berlini Deutschlandradio, a bolgár és a horvát nemzeti rádiók is játszották.

Némedi Árpád

A népmesei legkisebb fiú testét és szellemét a család folyamatos szórakoztatásával, és a báttyak végletekig való bosszantását követő szántóföldi nyúlcipő-futással edzette, mígnem 1989-ben menthetetlenül bohócnak sodorta a betyár élet: leszerződött a győri Nemzeti Színházba. A rákövetkező évad már itt találta Kaposvárott, azóta hol így, hol úgy, 1994-től pedig már hivatalos felhatalmazással is színészként szórakoztatja a nagy- és kisérdeműt. Rengeteg szerep a háta megett, azok közt is szép számmal gyermekelőadások főszerepei (hogy csak néhányat közülük: Szélkötő Kalamona, Hókirálynő, Diótörő, Május 35, Lúdas Matyi). Muzikalitása végett időnként zeneszerzésre adja tehetségét, zenésztársaival főként gyerekelőadásokhoz ír zenét (úgy mint: Minden egér szereti a sajtot, A Kisfiú meg az oroszlánok, Lúdas Matyi, Ellopott holdfény).