Emma

Biennálé mindenkinek

2010.05.01. 09:17

Programkereső

Konferencia és szeminárium a szakmának, könyvvásár, rajzfilmvetítés, kiállítás, színházi előadások benn, aszfaltrajzolás, utcaszínház, táncprogram kinn.

A Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléja hivatalosan május 3-án kezdődik, de már 2-án találkoznak a régió fesztiválszervezői, hogy megvitassák tapasztalataikat. A szakmai rendezvények közül kiemelkedik egy szeminárium, amelynek témája az egyszerű színházi gesztusok, különösen a tekintet fontossága és a testnyelv kutatása, dr. Király Ildikó pszichológus szemináriuma, aki elkötelezett híve annak, hogy a legkisebb gyerekek is aktív és értő befogadói a képességeikhez illesztett művészeti alkotásoknak. A színházak képviselői tapasztalataikat megosztva arra keresik a választ, hogyan lesz a jövő közönségéből színháznéző.

Kikatt - Kolibri Színház
Kikatt - Kolibri Színház

A versenyelőadásokon és a legkisebbeknek szóló Small Size program mellett az ifjúsági korosztálynak készült produkciók is vendégeskednek Kaposváron a Biennálé alatt. A Chimo: Lila története Párizs külvárosában játszódi, a Kikatt pedig egy bukásra álló diák és egy bukásra álló tanárnő egy ütéssel kezdődő és két ütéssel végződő története. (Mindkét előadás a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházból érkezik.) Nyolc év fölöttieknek javasolják a német Theaterhaus Ensemble Hófehérke-feldolgozását, 12 évesnél idősebbeknek az osztrák Karin Schäffer Figuren Theater marionettbáb-előadását arról, hogy mi történk akkor, ha a bábok rádöbbennek arra, hogy nincsen életük, hogy nincs senki felettük. Méhes Csaba és a Brass in the Five fergeteges cirkuszi előadásában egy minden-lében-kanál porondmester irányítát, aki vakmerő hangszeridomárként öt rézfúvós hangszert szelídít meg, hogy aztán a legkülönbözőbb mutatványokkal szórakoztassa a nagyérdeműt.

Festők városa 2
Festők városa 2

Kevesek előtt ismert, hogy a második világháború után komoly bábos élet alakult ki Kaposváron, létrejött egy rövid életű állandó állami bábszínház is az ötvenes években, majd virágzott az amatőr bábmozgalom. Négy alkotó, Büky Béla, Gáts Tibor, Gátsné Solymos Neszta és Szabó Gyuláné (Scheer Lujza) munkássága ismerhető meg a kiállításon, valamint a 2002-től Kaposváron kétévente megrendezett Gyermekszínházi Biennálé díjazott előadásait mutatják be.

A Fő utcán és a Múzeum Színpadon lesz aszfaltrajzolás, gólyalábas felvonulás, táncház. kipróbálható a bábozás, fellép Pályi János, Écsi Gyöngyi, Bartha Tóni, a Ládafia és a Ziránó Színház, ott lesznek a Szárnyas Sárkányok, a fesztiválzáró napon pedig koncertet ad a Makám.