György

Első nap a Biennálén

2010.05.02. 08:39

Programkereső

Mióta van árnyéka a fénynek? Mi mindent lehet egy nap alatt csinálni? Szabadítsuk ki a Bolondság Lovagjának sírját a Ráció nemeseinek hatalmából! Klasszikus szöveg mai környezetben. Továbbá a csoda gyereknyelven, csivitelő madarak és tortasütő bohócok. Mindez a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléjának első napján, május 3-án.

A versenyprogram előadásai:

10:00 - Csiky Gergely Színház, Nagyszínpad

Visky András: Fényárnyék - a Móricz Zsigmond Színház előadása

Mióta van árnyéka a fénynek? Miért nem létezhet a fény árnyék nélkül? Hányszor szeretnénk kinyújtani a kezünket a napsugár után, hogy a tenyerünkbe zárhassuk, megsimogathassuk? Sötét és világos váltakozása, a Nap és az Éj birodalma, a sötétből a fényre törekvés, a világosság melengető ereje, minden ember, kicsi és nagy, alapvető élménye. Visky András Páskándy Géza nyomán írt költői szépségű mesejátéka erről a csodálatos tapasztalatról, fény és árnyék szükségszerű összetartozásáról, kettejük harmonikus egységéről szól; egy kis szeletben a világ teljességéről...

Fényárnyék - Móricz Zsigmond Színház
Fényárnyék - Móricz Zsigmond Színház

11:30 - Csiky Gergely Színház, Stúdiószínpad

Hoppláda - a Vaskakas Bábszínház előadása

Reggel még, mikor a kakas kukorékol és felébredünk, előttünk áll az egész nap. Mennyi mindent lehet csinálni egy nap alatt: játszani, verset mondani egymásnak, összeveszni, kibékülni, versenyezni, egymáson és együtt nevetni. De mindehhez egy valami elengedhetetlen - egy barát. Barát nélkül csak szomorkodni és unatkozni lehet. Paul Maar mesejátéka a barátságról, az egymásra utaltságról szól. Két furcsa, szeretetreméltó hőse fontos kérdésekkel kerül szembe azon a különleges napon, mikor váratlanul egy idegen toppan be hozzájuk, ráadásul egy hatalmas, gyönyörű dobbal, aminek nehéz ellenállni. De vajon igaz barát az, aki azt állítja magáról? Lehet-e a barátom, aki megpróbál becsapni? Hogyan kell bocsánatot kérni attól, akit megbántottam, főleg, ha fontos nekem?

Hoppláda - Vaskakas Bábszínház
Hoppláda - Vaskakas Bábszínház

15:30 - SMK épülete

Don Quijote Mauzóleum - az Artus-Goda Gábor Társulata előadása

Kísérlet arra, hogy kiszabadítsuk a Bolondság Lovagjának sírját a Ráció nemeseinek hatalmából. Nálunk már a bolondságot sem értik! Emberek! Csatlakozzatok hozzánk, s induljunk együtt az ismeretlenbe, a sír felszabadítására! Színház, tánc, képzőművészet, zene, film és installáció. A Don Quijote mauzóleum rockkoncert, múzeumi kiállítás, tánc- és prózaszínházi előadás, performance, laza buli és színházi nyelvkurzus egyben. A négyszögletes, vörös színpadot képzőművészeti alkotások veszik körül. E színházi kiállítótérben az élő mobil-installációk mind egy-egy Don Quijote analógia. Az installációkon minden szereplő Don Quijote, akár férfi, akár nő. A falra veített "mű-nézők", mint Dulcineák lelkesen követik az eseményeket, így a siker is garantált. Sancho a teremőr.

Don Quijote Mauzóleum - Artus-Goda Gábor Társulata
Don Quijote Mauzóleum - Artus-Goda Gábor Társulata

18:00 - Csiky Gergely Színház, Nagyszínpad

csongor@tunde.hu - a Móricz Zsigmond Színház előadása

A darabot az országszerte ismert táncművész és rendező Ladányi Andrea állította színre. A klasszikus szöveg jellegzetesen mai környezetben, a tánc, a mozdulatok és a líra nyelvén, huszonegyedik századi álomként jelenik meg a szerelemről, vágyakozásról, küzdelemről és egymásra találásról...

tunde@csongor.hu - Móricz Zsigmond Színház
tunde@csongor.hu - Móricz Zsigmond Színház

 

A Small Size program előadásai:

9:00 - Művészbejáró

Toda - A csoda gyereknyelven - a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház előadása

A bábműfaj egyik ősi-modern, gyerekszobákból ismerős irányzata kel életre a játék során. Orosz Klaudia színes építőkockákra emlékeztető puha elemei összeforrnak-szétválnak, új és új alakot vesznek fel, s az átváltozások során az intenzív színészi játék életre kelti a sok ismerős formát. A történéseket magyar népdalok dallamai és improvizált zenekíséret teszik még izgalmasabbá.

15:00 - Csiky Gergely Színház, Próbaterem

Cinege, cinege, kismadár - a Vaskakas Bábszínház előadása

Hogy a két madárleső manónak összesen hány puha-pihe-csipogós-röpülős fiókája van, s hogy azok milyen fülbemászó csiviteléssel, trillázással, csipogással röpködnek, megtudhatják, ha megnézik kicsike gyerekeiket ölükben ringatva a Vaskakas Bábszínház harmadik, csecsemőknek szóló előadását, a Cinege, cinege, kismadár című produkciót, melyet Pallai Mara és Tengely Gábor szárnyalásában állított színpadra Kocsis Rozi Blattner-díjas. A csilingelő muzsikát Rab Viki szerezte, a pihés jószágokat Bartal Kiss Rita Blattner-díjas tervezte, a két galambdúc Szabó Tamás munkája. Közismert mondókák, gyerekdalok, kiszámolók, dúdolók és dünnyögők a játék építőkövei, melyeket az anyukák, apukák, nagymamák haza is vihetnek egy kis füzetben, hogy otthon folytatódhasson a közös játék.

Cinege, cinege, kismadár - Vaskakas Bábszínház
Cinege, cinege, kismadár - Vaskakas Bábszínház

17:00 - Csiky Gergely Színház, Stúdiószínpad

Csokitorta - a Mezzanin Theater előadása

A 'csokitorta' kerek, csokoládés, és finom. De mi történik akkor, ha a tojás nem úgy viselkedik a szakáccsal, mint ahogy kellene, a tészta szétfolyik, az összetevők eltűnnek, a cukor pedig fejét veszti. Két vendégszakács kettesben süt, miközben egy komikus bohózatot adnak elő. A bohóc, Jean-Paul, aki évek óta a cirkusszal utazza körbe a világot összetalálkozik bájos unokaöcsével, Erwinnel, akivel korábban számos Mezzanin Theatre produkcióban találkozhattunk már.

 

Szabadtéri programok a Fő utcán:

15:00 - BÁB-SZÍN-TÉR: Vitéz László (Pályi János vásári bábjátéka)

16:00-18:00 - Aszfaltrajzolás a Múzeum előtti területen

18:00 - Szárnyas Sárkányok: Zsiráfok (gólyalábas felvonulás)