Márk

Második nap a Biennálén

2010.05.03. 13:50

Programkereső

Repülhet-e valaha a sirály, akit macska nevelt fel? Lehet-e boldog a kis hableány? Egymásba szerethet-e Líra és Epika? Hogyan győz le mindenkit Thészeusz? Május 4-én mindez kiderül.

A versenyprogram előadásai:

9:00 - Csiky Gergely Színház, Stúdiószínpad

Andersen: A kis hableány - a Csiky Gergely Színház előadása

Ahogy Andersen egész életében utazni, más és más országokat, embereket megismerni vágyott, úgy vágyódik a földi élet, a földi szerelem után meséje kis hableánya. Mindent képes feláldozni azért, hogy a véletlenül - hajótöröttként - a karjai közé hullott, és neki köszönhetően megmenekült Valdemár herceg közelében lehessen emberi alakban.

14:00 - Csiky Gergely Színház, Stúdiószínpad

Repülési lecke kezdőknek - az ESZME-Vaskakas Bábszínház előadása

Macskaszemmel a sirály kicsi, szánalmas, tollas, és ehető. Sirályszemmel a macska nagy, kövér, veszélyes és ragadozó. Két állat, két nyelv, két világ és egy reménytelennek tűnő vállalkozás. Kikölthet-e a macska egy tojást? Repülhet-e valaha a sirály, akit macska nevelt fel? És kit kell ilyenkor mamának szólítani? Mese a barátságról és az elfogadásról, küzdésről és akaratról, szülőkről és gyerekekről. Meg a repülésről, persze. Leginkább a repülésről.

Repülési lecke kezdőknek - ESZME-Vaskakas Bábszínház
Repülési lecke kezdőknek - ESZME-Vaskakas Bábszínház

15:00 - Csiky Gergely Színház, Nagyszínpad

Szabó Borbála-Varró Dániel: Líra és Epika - a Budapest Bábszínház előadása

Évszázadok óta dúl a háború Epikum és Líria birodalma között. A jól nevelt és mindig pontosan fogalmazó epikumiak nem szenvedhetik a versben beszélő líriaiak tódításait - és viszont: a költői képekben lubickoló Líria ki nem állhatja a sótlan Epikumot. "Mert az életben a legnagyobb érték a pontos igazság!" - vallja Eposz király és Prozetta királyné. Líria fejedelme, Poézis király azonban azt feleli erre: "Mit nekünk tények meg más gyanús izék! Az igaz, ami szép." A hosszú viszályban megfáradt királyok mégis úgy döntenek, hogy Líra herceg és Epika házasságával békét szereznek országaik számára. Az esküvő a kölcsönös bizalmatlanság jegyében botrányba fullad. Folytatódna is a háború, ha Líra és Epika nem szerettek volna egymásba...

Líra és Epika
Líra és Epika

18:00 - Csiky Gergely Színház, Stúdiószínpad

Rettentő görög vitéz - a Stúdió "K" előadása

Az ókor egyik legnagyobb hőse, Thészeusz, tizenhat évesen elindul Athénba, hogy megismerje édesapját, a királyt. Útja során hírhedt rablókkal, marcona tolvajokkal, alvilági állatokkal küzd meg. Furfangos eszével és bátorságával mindegyiket legyőzi, és amikor azt hiszi, hogy végre megpihenhet apja palotájában, és talán ehet is valamit, kiderül, hogy a legnagyobb feladat még hátra van: le kell győznie a labirintusi szörnyet, Minotauroszt, aki rettegésben tartja Athént. És micsoda szerencse! Nem téved el az útvesztőben, hiszen segíti őt a krétai királylány, Ariadné aranyfonala....

Rettentő görög vitéz - Stúdió K
Rettentő görög vitéz - Stúdió K

 

Kísérőprogramok

13:00 - Művészbejáró

Az óriás lánya és a herceg - Novgorod Theater for Children and Youth Mali (Small Size program)

A bábszínház előadása skót mesék motívumai alapján készült. Az aprólékos precizitással készült papír bábok egy ravasz óriás, egy bátor herceg, és egy gyönyörű ifjú hölgy történetét meséli el. Ahogy az általában a mesékben történni szokott, a végén a herceg bebizonyítja, hogy eszesebb, mint az óriás, és elnyeri a hölgy kezét. Az előadás célja meglátni a szokatlant a megszokott dolgokban. Ez egy "apatörténet", melyet három apa mesélhet el fiának - de sok fantáziával, humorral és varázslattal vegyítve.

A Fő utcán:

14:00 - Szárnyas sárkányok (utcai zenélés, játékok)

17:00 - Szárnyas sárkányok: Szent György és a Sárkány (gólyalábas játék)

A Múzeum Színpadon:

15:00 - Angyalbárányok - Écsi Gyöngyi előadása

16:00 - Két kicsi dundi hernyócska (Waldorf-bábozás)

18:00 - Lázár Ervin: A hétfejű tündér (A Karaván Színház OVI Színházának előadása)