Konrád, Tivadar

Harmadik nap a Biennálén

2010.05.04. 13:58

Programkereső

Színházi nevelési program és Lázár Ervin-mesék a versenyben, házimanók, tekergők, kamaszprobléma versenyen kívül. Mindez május 5-én Kaposváron.

A versenyprogram előadásai:

9:00 - Csiky Gergely Színház, Stúdiószínpad

Bábok - a KÁVA Kulturális Műhely előadása

A Bábok című színházi játék középpontjában a szabadság és a kompromisszumok témája áll. A szabadság kapcsán a felelősségről, a kötelességekről, a szabályokról és az elvárásokhoz való alkalmazkodásról gondolkodnak közösen a színész-drámatanárok és a résztvevő fiatalok. A program középpontjában a következő kérdések állnak: Mire képes, mire hajlandó az ember azért, hogy megfeleljen másoknak? Mit gondolnak/feltételeznek egymásról az emberek a ruhájuk alapján? Mit veszünk magunkra a ruhánkkal együtt? A résztvevőknek lehetőségük van arra, hogy a szereplőktől kérdezzenek, elmondják nekik a véleményüket, vitatkozhatnak, tanácsot adhatnak nekik. A színházi játék bizonyos pontjain arra is lehetőségük van, hogy bizonyos szerepeket magukra vegyenek, és így tegyék próbára elgondolásaikat, így alakítsák a történetet.

Bábok - KÁVA Kulturális Műhely
Bábok - KÁVA Kulturális Műhely

14:30 - Csiky Gergely Színház, Nagyszínpad

Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika - a Csokonai Színház előadása

Lázár Ervin Szegény Dzsoni és Árnikáját Árkosi Árpád rendezte meg, melyben Dzsoni, a szegény, életvidám fickó és Árnika, a szépséges királykisasszony egymásba szeretnek... ám a Százarcú boszorka gonosz ármánnyal tör kettőjük boldogságára: kacsává varázsolja hol a királylányt, hol a vándorlegényt, de sohasem egyszerre mindkettőt. Világgá indulnak tehát a felemásságuk miatt boldogtalan szerelmesek, hogy megkeressék a boszorkát, és feloldják a varázslatot.

Szegény Dzsoni és Árnika - Csokonai Színház, Debrecen
Szegény Dzsoni és Árnika - Csokonai Színház, Debrecen

17:30 - Csiky Gergely Színház, Stúdiószínpad

Kocsis Rozi (Lázár Ervin meséi alapján): A kalapba zárt lány - a Kabóca Bábszínház előadása

Megeszem a kalapom, ha nem tudja minden gyerek, hogy a kalap egy fejfedő. Fiúk hordják eső ellen, lányok viselik kihívóan. De ne legyünk vaskalaposak, van, aki nem visel fejrevaló ékességet: se cilindert, se florentint a fejére fel nem húzna! Egyszerűen nem szereti, nem hiszi el, hogy a kalap csinossá tesz, megváltoztat, mint a mesénknek hetyke hőse, ki nem tűrt fején se kendőt, se sapkát, se kalapot. Ám egy szép nap megkereste őt a saját kalapja, s akár akarta a leány, akár pedig tagadta, a kalap rászállt a fejére. Kalapba zárt szép világba magával elragadta.

A kalapba zárt lány - Kabóca Bábszínház
A kalapba zárt lány - Kabóca Bábszínház

 

Kísérőprogramok:

10:00 - Csiky Gergely Színház, Próbaterem

Napra nap - a Kabóca Bábszínház előadása (Small Size program)

A legkisebbeknek szóló mesében két emberi alakot öltött házimanó évődik egymással. Ébredésük után mintha álmaik elevenednének meg: életre keltik a Házikót, benne Cicussal, Kutyussal és Egérkével. Megismerjük az Erdőben élő Kismadarat és a Kíváncsi Nyuszit, megtudjuk, hogyan barátkozik össze Felhővel Medve, és hogyan menekül meg Halacska attól, hogy Cicus vacsorája legyen. A mese végén a házi-manók segítségével minden kisgyermek kézbe veheti a báb-szereplőket és tovább játszhatja a történetet. Az előadást a zenész-manó zenéje színesíti. A közös játék végén pedig mindenkire vár a titokzatos "Nagy Ágybevetés"...

Napra nap - Kabóca Bábszínház
Napra nap - Kabóca Bábszínház

13:00 - Művészbejáró

Tekergő - a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház előadása (Small Size program)

A Tekergő egy álombéli felfedező utazás földön, vízen és levegőben, a csillagok között, melyen hangok, versek, dalok kalauzolják a kicsiket. Az alkotók az előadásban hétköznapi tárgyakat, ismerős játékokat helyeznek verbálisan, vizuálisan és zeneileg olyan kontextusba, melyek később a hétköznapokban is könnyen felidézhetőek. A művészeti hatások így elősegítik a gyerekek ismereteinek gazdagodását, beszédfejlődésük, szókincsük gyarapodását, örömteli pillanatokkal erősítik a családi összetartozás érzését nézőinkben.

Tekergő - Kolibri Színház
Tekergő - Kolibri Színház

15:30 - Csiky Gergely Színház, Próbaterem

Lutz Hübner: Kikatt - a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház előadása

Egy bukásra álló diák és egy bukásra álló tanárnő egy ütéssel kezdődő és két ütéssel végződő története. A háttérben egy kimondatlan, mert ki nem mondható majdnem-szerelemmel, az előtérben pedig egy brutális apával és néhány névtelen osztálytárssal.

Kikatt - Kolibri Színház
Kikatt - Kolibri Színház

A Fő utcán:

16:00 - Szárnyas sárkányok: Nem esik messze az alma a fájától

17:00 -  MárkusZínház: Mátyás király szárnyai

A Múzeum Színpadon:

15:00 - A lengyeltóti Ördöngős Táncegyüttes műsora

18: 00 - Három egész napon át - a Csurgó zenekar gyerekműsora