Márk

A Biennálé negyedik napja

2010.05.05. 20:44

Programkereső

Régi és új mesék kamaszoknak, papírbábokkal és zenével. Május 6-án ez látható Kaposváron.

A versenyprogram előadásai:

9:00 - Csiky Gergely Színház, Stúdiószínpad

Tizenegy trikó - a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ előadása

A Kerekasztal legújabb programja Edward Bond kortárs brit drámaíró azonos című darabjára épül. A darab valós eseményekből kiindulva vizsgálja az agresszió szerepét a történelmünkben, társadalmunkban és az oktatásban, és az egyén felelősségét a társadalmi problémák kezelésében. A darab egy fiatal életútját követi, az iskolapadtól a hadszíntérig, és a megjelenő helyzeteken keresztül számtalan kérdés megválaszolására készteti a nézőt. Ezeket a kérdéseket vizsgálják tovább dramatikus eszközök a foglalkozáson résztvevő középiskolásokkal.

Tizenegy trikó (Kerekasztal Színházi Nevelési Központ)
Tizenegy trikó (Kerekasztal Színházi Nevelési Központ)

13:30 - Művészbejáró

A halász meg a felesége - a Figurina Animációs Kisszínpad előadása

Az örökérvényű Grimm-mese feldolgozása papírfigurákkal és papírdíszletekkel, élő ütős zenével. Meddig jogosak a vágyaink és mikor válunk telhetetlenné? Erre próbál válaszolni a történet. Persze nem tud. Az ember észrevétlenül csúszik igényeinek, vágyainak kielégítése során arra a pontra, ahol már nincs elég, nincs megállás, csak a személyiség torzulása van.

A halász meg a felesége - Figurina Animációs Kisszínpad
A halász meg a felesége - Figurina Animációs Kisszínpad

15:00 - Csiky Gergely Színház, Nagyszínpad

Túl a Maszat-hegyen - a Jászai Mari Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem előadása

Varró Dániel verses regénye úgy robbant néhány éve, mint egy tűzijáték, a legnagyobb siker lett a gyerekkönyvek között, de a felnőttek, sőt az irodalmárok is élvezettel habzsolják. Elképesztően mulatságos és szellemes, minden rím úgy ragyog fel, mint egy meglepetés. De a könyv legnagyobb titka az a közvetlen hang, amellyel megszólít minket, mint jó ismerőst, sőt barátot. Rendhagyó előadást készítettünk, rengeteg zenével, játékkal: mai mesét, mely leginkább arra hasonlít, ahogy a valódi gyerekek szoktak játszani, szabadon, jókedvűen - ma már sajnos csak olyankor, ha elromlik a televízió.

Túl a Maszat-hegyen - Jászai Mari Színház-SZFE
Túl a Maszat-hegyen - Jászai Mari Színház-SZFE

 

A kísérőprogram előadásai:

12:30, 15:30 - Művészbejáró

A nagy ugrás - a Théâtre de la Guimbarde előadása (Small Size program)

Két figura útnak indul, hogy felfedezzen egy városi épületet ami tele van szokatlan és zengő tárgyakkal, amik életre kelnek és van ritmusuk. A kíváncsiság vezeti őket és átsegíti őket félelmeiken. Belemerülnek az anyagokba míg lassan felfedezik egymás létezését. A félelmeik néha akadályozzák a csecsemőket az ismeretlen terek megismerésében amik körül veszik és vonzzák őket. Lassan felülkerekednek az eléjük kerülő akadályokon, átlépik a határt a félelmeik és a vágyaik között.

18:00 - Csiky Gergely Színház, Stúdiószínpad

Kétszer volt, hol nem volt - a Karin Schäffer Figuren Theater előadása

Minden egyes marionettbáb egy különleges művészeti darab, melynek saját trükkje van: Karin Schäfer munkájának középpontjában az egyéni figura mozgástechnikája áll - legfőbb vonzereje a tökéletesség és a művészi mesterkéltség közti feszültség. A zongorista, aki oly rövidlátó, hogy alig találja hangszerét; a búvár, aki elveszítette a tengert, ám még mindig sok halat és egyéb furcsa teremtményt talál az óceán fenekén; a fiatal gördeszkás lány, aki saját deszkájának rabja, és számos egyéb szokatlan, de erkölcsös egyén cselekszi itt a legjobbat életében. De mi történik akkor, ha rádöbbennek arra, hogy nincsen életük. Legalábbis nem a sajátjuk? Ha rádöbbennek, hogy nincs senki felettük? Valaki, akinek "az összes zsinór a kezében van"?

A Fő utcán

16:00 - Szárnyas Sárkányok L'avare (gólyalábas karakterszínház Moliere A fösvény című drámája nyomán)

17:00 - Zirano Színház: Pulcinella kertészkedik (bábelőadás)

Festők városa 2
Festők városa 2

A Múzeum Színpadon 

15:00 - Somogyi Aprók műsora

15:30 - Részletek a Lúdas Matyi című mesejátékból, a Roxínház Utánpótlás csoport műsora

18:00 - Juhos zenekar (táncház)