Csilla, Noémi

Ma véget ér a Biennálé

2010.05.08. 08:12

Programkereső

Egy magányos királyfi, aki csak énekelve tud beszélni, egy nem mindennapos bunyó, történet a hitleri Németországból, Kukucs!, Hófehérke és Rió. Kaposváron ma díjakat osztanak.

A versenyprogram előadásai:

10:00 - Csiky Gergely Színház, Nagyszínpad

Vörös István: Az éneklő királyfi - a Ciróka Bábszínház előadása

Ez az előadás az alkotók szándéka szerint egy nagyon különleges, költői hangvételű, ugyanakkor játékosságban és humorban bővelkedő egyszemélyes játék. Helyszíne egy hatalmas golyó, telis tele titkos fiókokkal, izgalmasnál izgalmasabb tárgyakkal, érdekesebbnél érdekesebb bábokkal. Főszereplője pedig egy magányosan bolyongó királyfi, aki csupán énekelve tud szólni a világhoz. Ez felettébb különös... Hogyan lesz így uralkodó belőle!?

Az éneklő királyfi - Ciróka Bábszínház, Kecskemét
Az éneklő királyfi - Ciróka Bábszínház, Kecskemét

14:30 - Csiky Gergely Színház, Próbaterem

Helló, náci! - a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház előadása

Egy mindennapos bunyóhoz ketten kellenek, elkövető és áldozat, ezek ketten pedig leginkább egy cella mélyén ismerhetik ki egymást, hála a rendőrség szolgálatkész közreműködésének. Ez ilyen egyszerű. Persze ha az elkövető neonáci, az áldozat meg feketemunkás, akkor kissé bonyolultabbá válik a helyzet, a frontvonalak összekavarodnak, csak a rendőrség marad az, ami, a rendőrség mindig rendőrség marad.

Helló, náci! - Kolibri Színház
Helló, náci! - Kolibri Színház

16:00 - Csiky Gergely Színház, Stúdiószínpad

Istentelen ifjúság - a Bárka Színház előadása

Az előadás alapjául szolgáló regény története a hitleri Németországban, egy középiskolában játszódik. Főszereplője egy középkorú, egyedül élő tanár, aki azt találja mondani a diákjainak: "a négerek is emberek". Az osztály ellenségesen reagál erre az egyszerű mondatra: követelik, hogy más tanár tanítsa őket a jövőben. Bár az igazgató közbenjárására a tanár folytathatja munkáját, de ezzel kezdetét veszi a tanár bűnbeesés-kálváriája... Fojtó légkörű történet megzavarodott fiatalokról és egy kisember gyávaságáról, ellentmondásos viselkedéséről, igazság- és Istenkereséséről.

Istentelen ifjúság - Bárka Színház
Istentelen ifjúság - Bárka Színház

 

A kísérőprogram előadásai:

10:00 - Csiky Gergely Színház, Próbaterem

Kukucs! - a Ciróka Bábszínház előadása (Small Size program)

Ki lakik a házikóban? Gyertek, nézzük meg! Kopogjunk az ajtón, lessünk be az ablakon, szépen, lassan, óvatosan... kukucs!

Kukucs! - Ciróka Bábszínház
Kukucs! - Ciróka Bábszínház

13:00 - Művészbejáró

Fekete, mint a tinta - a Theaterhaus Ensemble előadása

Két színésznő mondja el a Hófehérke történetét, különböző szerepeket eljátszva az ismert mesében. Mégis, a dialógus többszöri félbeszakításával, minden alkalommal a mese világából a saját, valóságos világokba mennek át. Ez azt jelenti, hogy a Grimm fivérek meséjében a közönség számos lehetséges megoldást tapasztal a történet fejlődése során. Az eredmény a Hófehérkének egy modern változata, tele bámulatos erejű tanulsággal. Az előadás játékos nyugalommal és könnyedséggel, precíz koreográfiával, látványos előadásmóddal, dalokkal és elbeszélésekkel járul hozzá a teljesség megteremtéséhez.

17:00 - SMK épülete

Irány Rió! - Méhes Csaba és a Brass in the Five előadása

Fergeteges cirkuszi előadás egy minden-lében-kanál porondmester irányításával, aki vakmerő hangszeridomárként öt rézfúvós hangszert szelídít meg, hogy aztán a legkülönbözőbb mutatványokkal szórakoztassa a nagyérdeműt: lovakká varázsolja a trombitásokat, levegőbe repíti a harsonást, s még a félelmetes tuba "szájába" is be meri dugni a fejét. A világhírű pantomimművész, Méhes Csaba és Magyarország legjobb rézfúvós kvintettje, a Brass in the Five napjaink talán legeredetibb zenés színházi gyermekprodukcióját hozta létre, amelyben a legnemesebb cirkuszi hagyomány rendkívüli zenei minőséggel párosul.

Irány Rió! - Brass in the Five
Irány Rió! - Brass in the Five

19:30 - Csiky Gergely Színház, Nagyszínpad

Díjkiosztó; A padlás

Fiatal tudós kísérletezik a padláson: távoli, titokzatos bolygók üzeneteit próbálja megfejteni. Hát hova máshova "pottyanna" néhány mesebeli szellem, több évszázados bolyongás után? Elfelejtett mesefigurák, akiket mindig kihagynak a mesékből. A Herceg, aki addig énekelte szerelmes dalait, míg vetélytársa egy csókkal fölébresztette Csipkerózsikát; Lámpás, a nyolcadik törpe; az igazmondó Kölyök; s Meglökő, a bakó, aki ahelyett, hogy a dolgát végezte volna, ártatlanokat mentett. A padlásra várják Révészt, aki elviszi őket oda, ahol rájuk is emlékeznek. Révész megérkezik ugyan, de éppen a Barrabás B. Barrabás nevű gengszter alakjában, s ebből bizony bonyodalmak adódnak...