Zita, Mariann

Üveghegyen a Rettentő görög vitéz

2010.05.09. 09:23

Programkereső

A Stúdió „K” Színház Rettentő görög vitéz című produkciója nyerte el a legjobb magyar gyerekelőadásnak járó Üveghegy-díjat a Kaposvári Gyermek- és Ifjúsági Színházi ASSITEJ Biennálén. A fesztivál másik Üveghegy-díjával a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház előadásait ismerte el a zsűri, szakmai különdíját pedig a Budapest Bábszínház Líra és Epika című produkciójának ítélte oda.

A legnagyobb hazai gyermek- és ifjúsági színházi találkozó idei versenyprogramját Perényi Balázs rendező válogatta az elmúlt két évben bemutatott magyar színdarabokból. A tizenkilenc előadás Bozsik Yvette koreográfus, Németh Ákos író, Lengyel Pál, a Magyar Bábművészek Szövetségének elnöke, Kaposi József rendező, drámapedagógus, valamint Némedi Árpád színművész zsűrizése mellett versengett a Biennálé fődíjaiért, a két Üveghegy-díjért. A versenyprogram győzteseinek a fesztivál támogatója, a Fidelio Est hirdetési és megjelenési lehetőséget biztosít az Est médiacsoport kiadványaiban és internetes felületein. E társulatok egyúttal jogosultságot szereznek a Nemzeti Kulturális Alap meghívásos pályázatán való részvételre is.

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházat Tekergő című csecsemőszínházi előadásáért Budapest Főváros is különdíjban részesítette. A Thália Színház által felajánlott Thália-díjat a Kaposvári Csiky Gergely Színház A kis hableány című előadása kapta. A Művészetek Palotája vendégjáték felajánlását a győri Vaskakas Bábszínház Hoppláda produkciója nyerte el. Kaposvár Megyei Jogú Város Különdíját pedig a Káva Kulturális Műhely Bábok című előadásának ítélték oda.

A Biennálé életműdíjával Gabnai Katalin drámapedagógus, Békés Pál író, és Meczner János, a Budapest Bábszínház igazgatójának munkáját ismerték el.

A zsűri egyéni díjakat is átadott:

Eszközhasználati díj: Figurina Animációs Kisszínpad - A halász meg a felesége

Látványtervezői díj: Mátravölgyi Ákos - A kis December király, Az éneklő királyfi

Színészvezetésért díj: Tóth József  (Kolibri Színház) - Helló, Náci!

Színésznői különdíj: Badacsonyi Angéla, Újvári Janka - A repülési lecke kezdőknek

Színészi különdíj: Nagypál Gábor (Stúdió "K") - Rettentő görög vitéz -  Theseus szerepének megformálásáért -, valamint Kardos Róbert (Bárka Színház) - Istentelen ifjúság - a tanár szerepének megformálásáért