Csilla, Noémi

Mesterek és tanítványok egy színpadon

2010.06.14. 11:53

Programkereső

A pécsi Mesterek és tanítványaik hangverseny kiemelkedő képességű gyerekekről szól, akik nem csupán saját korosztályuk többszörös verseny győztesei, hanem a "nagyokkal” is kiállják a versenyt.

A hét különleges tehetségű kis muzsikus tizenévesen olyan magas színvonalon játszik hangszerén, hogy egy professzionális szimfonikus zenekarral léphet színpadra az idei Zene Ünnepén, június 21-én Pécsett. A hangverseny szólistája hét ifjú, 11-17 éves különleges tehetség: Domján Katalin - cselló (11 év), Forró Fruzsina - fuvola (14 év), Sturcz Noémi - ének (13 év), Szőke Noémi - szaxofon (17 év), Balogh Ádám - zongora (12 év), Girán Péter - gitár (16 év) és Győri András - oboa (16 év).  Mestereik Pécs város legkiemelkedőbb zenetanárai: Csányiné Imre Zsuzsanna, Kovács Árpád, Burkus Istvánné, Schmidt Ildikó, Szendrői Zsuzsanna, Straub Tamás és Sturcz László. Külön érdekesség a Pannon Filharmonikusokkal való kapcsolatuk a tehetségeknek és tanároknak, hiszen Sturcz László, a Pannon Filharmonikusok első oboistája a tanára Győri Andrásnak, aki a zenekar nagybőgősének, Győri Kornélnak a fia, a tehetséges tanítvány, Sturcz Noémi, aki énekesként lép fel, Sturcz László lánya. Balogh Ádám édesanyja a Pannon Filharmonikusok csellóművésze, Révész Lívia, édesapja, Balogh Jenő pedig rendszeresen fellép ütőhangszeresként a zenekarban.

A fellépés célja az, hogy a város és az ország megismerje igazi értékeit, hiszen Pécsett alap-, közép- és felsőfokon is zajlik zenei képzés kiemelkedő tehetségekkel. Ennek a magas szintű oktatásnak az eredményeiről, sikereiről a város zenebarát lakosaihoz szinte semmi nem jut el, még az egyetemi diplomahangversenyek is zárt ajtók mögött zajlanak. Pécsnek évente négy-öt hangszeres országos versenygyőztes növendéke is van, ám ezeket a kiemelkedő szólistákat sehol nem hallhatja a közönség. Ez azért is fontos, mert az elmúlt húsz évben jelentősen csökkent az érdeklődés a zenei pálya iránt, vannak hangszerek, amelyeket nem nagyon akar választani senki - hegedülni például 10 év alatt lehet megtanulni közepes szinten, és a vele járó többórás napi gyakorlás nem túl vonzó. Persze akadnak még népszerű hangszerek, a gitár, a furulya, a fuvola például töretlenül hódít, de az igazi zenekari alapot nem ez a hangszeres kör jelenti. Egy zeneileg tehetséges 14 éves gyereknél - aki többek között a zenei tanulmányainak köszönhetően többnyire az iskolai tanulmányaiban is a legjobbak közé tartozik - felmerül a kérdés: muzsikusnak készüljön, vagy más, pénzkereső szakmát válasszon? Hihetetlen lökést adhat a tehetséges fiatalnak, ha megismeri a siker ízét, a zenekari koncertek hangulatát, azt a miliőt, amit egy szimfonikus mű bemutatása, az együttessel közös szóló eljátszása jelent.

A június 21-én 17 órai kezdettel a pécsi Kossuth téren minderre lehetőség adatik. (Rossz idő esetén a koncertet a PTE Romhányi Aulájában, 18 órai kezdéssel rendezik meg.) A különleges koncert játékkal egészül ki: a Facebook közösségi portálon és a helyszínen begyűjtött "tapslapokkal" gyűjthetnek a tehetségek rajongókat. Akinek a legtöbben tapsolnak, egy ingyenes fürdőbelépőt kap, ahova elviheti az osztálytársait is!