Márk

Az elveszett ásatási vödör

2010.07.14. 15:09

Programkereső

Július 18-án a százhalombattai Régészeti Parkban, a különleges őskori környezetben a régészettel ismerkedhetnek meg a látogatók.

A Családi napon a látogatók bepillanthatnak abba a folyamatba, ami a régészeti lelet előkerülésétől a kiállításra kerülésig történik: betekinthetnek az ásatáson zajló talajtani, növénytani és állattani munkába, mikroszkóp alatt vagy szabad szemmel kis maradványokat válogathatnak, a restaurátorműhelyben megnézhetik, mi minden van a régész munkaasztalán, leletet tisztogathatnak, és törött edényt ragaszthatnak össze.

Vaskori falu a Matrica Múzeumban, Százhalombatta
Vaskori falu a Matrica Múzeumban, Százhalombatta

A játszóházban kipróbálhatják a csontvázjátékot, és fény derülhet arra, mi maradna belőlünk ötszáz év múlva, vagy a gyerekek elképzelhetik, hogy ők muzeológusok, és a régészeti lelet/töredék rajzát kiegészíthetik egész tárggyá. Az őskori kézműves műhelyben makettet készíthetnek, kipróbálhatják az agyagozás-restaurálás mesterséget, de poncolhatnak is. Ebédre szabadtűzön készült bronzkori szárnyasleves a menü, ebéd után a program végéig pedig őskori lepényből csipegethetnek a résztvevők.