Béla

Rendhagyó gyerekprogramok a Tűzraktérben

2010.07.28. 11:57

Programkereső

A roma holokauszt áldozataira emlékezve gyerekprogramokat rendeznek augusztus 2-án a Tűzraktérben. Ezen a napon az itt alkotó művészek tartanak izgalmas foglalkozásokat 6-14 éves gyerekeknek.
Roma holokauszt emléknap - Tűzraktér
Roma holokauszt emléknap - Tűzraktér

A Harmadik Birodalom a cigányság körében is tartott etnikai tisztogatást a II. világháborúban. Az áldozatok számát nehéz megbecsülni, mert a cigányság kevésbé volt szervezett, mint a zsidóság, sokukat mindenféle nyilvántartásba vétel nélkül gyilkolták meg. Becslések szerint a porrajmos áldozatainak száma 200 000-től 2 000 000-ig terjedhet. Augusztus 2-án a Tűzraktérben rendhagyó gyermekprogramokkal emlékeznek az Auschwitz-Birkenauban elpusztított romákra, s velük együtt a porrajmos valamennyi cigány áldozatára. A nemzetközi foglalt házak hangulatát felidéző Tűzraktér egy 5300 négyzetméteres régi műemlék iskolaépület, ahol ma próbatermek és műtermek működnek. Ezen a napon a házban alkotó művészek tartanak izgalmas foglalkozásokat 6-14 éves gyerekeknek. A megemlékezés alkalmából vidéki roma családokat is vendégül látnak.

A 15 órakor kezdődő ingyenes programok keretében a résztvevők elsajátíthatják a zsonglőrködés és az akrobatika alapjait, a Bélaműhely pedig karmesterversenyt rendez, ami három részből áll. Az első részben a zenészek megszólaltatják a hangszereiket, így a közönség és a közönség soraiban helyetfoglaló leendő karmesterek képet kapnak a felhasználható hangokról. A második részben a színpadon mindenki kipróbálhatja a hangszereket  kérdezősködhet elkészítésükről , anyagukról megszólaltatási lehetőségeikről. Ebben a részben lehet feliratkozni a versenyre. A harmadik rész a karmestereké. A jelentkezők előzetes instrukciók nélkül, spontán módon mozdulataikkal, testtartásukkal, tekintetükkel vehetik rá a zenészeket hangszereik megszólaltatására. Az első három helyezett komoly eszmei értékű ajándékot kap. A főbb hangszerek: biciklidob, technoteknő, gettómarimbula, biciklikormánytilinkó, hang-burgerek, gigantocyplis, nagy sándor pajzsa és billentyűzetshaker. Lehet továbbá gyöngyöt fűzni, a Frenák Pál Társulat táncosai, Jartner Emese és Feicht Zoltán kortárs táncórát tartanak a gyerekeknek, és arra is mód nyílik, hogy különleges anyagok használatával egyedi tárgyakat készítsenek maguknak. A napot a Romano Glaszo népzenei együttes és gyerekkórusa zárja magyarországi, spanyol, balkáni, orosz és román cigány népdalokkal és táncokkal.