Béla

Családi programok a Szentendrei Skanzenben

2010.08.03. 15:33

Programkereső

Idén megnyitották a kapukat a nyolcadik tájegység portáin. A hagyományos tudás ma is használható elemeinek átadása az mai embereknek - elsősorban ez a célja a szentendrei Skanzennek, nem csupán a konzerválás.
Szentendre, Skanzen
Szentendre, Skanzen

A Skanzenban gyerekbarát programok sokaságát kínálják. A nyári hónapokban a táborok mellett minden szombaton szöszmötölnek, azaz megismertetik régi falusi munkákat, így kipróbálhatók a tanyasi munkák, a gyöngyfűzés, a szövés, a varrás vagy a tésztasütés, és népi játékok készíthetők természetes anyagokból a Bütykölőben. Családi vetélkedőt is tartanak ezeken a napokon, másnap pedig átélhetik, milyen lehetett egy régimódi vasárnap. A látogatókat muzsikaszó fogadja, időt jósolhatnak népi és tudományos módszerekkel, megleshetik a csipkeverés fortélyait, gyógy- és fűszernövénytúrán vehetnek részt, a Játékudvarban pedig népi ügyességi és sportjátékokban mérhetik össze ügyességüket. Betekinthetnek hagyományos mesterségek működő műhelyeibe, így kiderülhet, mit csinál a tímár, hogyan működnek a malmok, és milyen kenyeret süt a pék.

Egyéb lehetőségeket is kínál még a Skanzen hatalmas területe: a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén kirándulóknak pihenőhelyet nyújt, fogadó várja a vendégeket, és egy modern művészeti helyszín, a Magtár működik kiállítási helyként, illetve saját vonattal is rendelkezik. Aki itt akarja tartani a születésnapját, múzeumpedagógus segítségével élvezheti a lovaskocsizást, gyertyamártást, kipróbálhatja a szénarakást, a vajköpülést, a kukoricamorzsolást, a dagasztást, miközben történeteket hallanak régi szokásokról, a régi falusi mindennapokról.