Ervin

A hétvégén kiderülnek az állatcsontok titkai

2010.08.11. 14:29

Programkereső

Milyen állatok éltek az őskorban? Mire jó az állatcsont? Hogyan készültek a korabeli csonteszközök? Hány óra alatt készíthető el egy csonttű? A válasz Százhalombattán kapható meg.
Matrica Múzeum
Matrica Múzeum

Augusztus 15-én 10-től 17 óráig ismét várják az érdeklődőket a Régészeti Park családi rendezvényére. A különleges őskori környezetben ezen a napon az állatcsontok titkaira kaphatnak választ azok a látogatók, akik ellátogatnak Százhalombattára. Az őskor számtalan titkot rejt, melyre a régészek az ásatások során előkerült leletek alapján keresik a választ. A tudományos vizsgálatok és tapasztalok alapján egy-egy népcsoport kultúrájára, társadalmi helyzetére és akár gazdaságára is rávilágítanak. Az itt szerzett tapasztalok, alapján a kísérleti régészet és a történeti állattan segít megfejteni, megismerni a különböző korok állatvilágát és annak hasznosságát.

10 és 13 óra, illetve 14 és 17 óra közt lesz munkában az archeozoológus, azaz bemutatják az állatcsontok eltérő tulajdonságait, és csonteszközt készíthetnek a látogatók. 11-től 13 óráig és 14-től 17 óráig őskori játékokat játszhatnak kicsik és nagyok, vagy ha kipróbálnának őskori kézműves-technikákat, akkor Százhalombattán talált, a múzeum kiállításában szereplő bronzkori átfúrt csontmedál, vaskori poncolt lemezékszer és agyagállatkák másolatának a készítése várja a vállalkozó kedvű ügyes mestereket, akik közben megtudhatják, milyen állatok csontjaiból készültek a tárgyak.

13 órakor szabadtűzön készült római kori ebédet fogyaszthatnak, ahol megkóstolhatják a Matius módra készült különlegességet, ebéd után egészen a program végéig őskori lepényt fogyaszthatnak. 14 órakor a Régészeti Park felfedezésére indulhatnak vezetővel és ismerkedhetnek a Régészeti Park történetével és látnivalóival. A látogatók egész nap megtekinthetik a városnak nevet adó „száz halmok" egyikét a 2700 éves eredeti helyén feltárt különleges halomsírt, ahol ismeretterjesztő film segítségével a kor temetkezési szokásába és szertartásába pillanthatnak bele.