Konrád, Tivadar

Hová menjünk az ünnepi hosszú hétvégén?

2010.08.19. 09:25

Programkereső

Még mielőtt kétségbeesnének a kedves szülők, igyekszünk néhány ötletet adni.

Kellemes időt ígérnek a meteorológusok, így napközben lehet kirándulni, múzeumba menni, kirakodóvásárokat látogatni - például a Mesterségek Ünnepét -, de az esti tűzijátékot érdemes különleges körülmények között nézni: a budapesti A38 hajó Mesehajóvá alakul. A nagyteremben Walt Disney-filmek közkedvelt slágerei szólalnak meg az Anna and The Barbies tolmácsolásában. Pásztor Anna és Schmidt Barbara a filmzenéket kosztümös és játékos formában is megeleveníti, a vállalkozó kedvű gyerekek  pedig az Oroszlánkirálytól a 101 kiskutyáig, avagy Szörnyella De Frászig több szerepben is megmérettethetik magukat a színpadon. A hajó fedett, esőtől védett tetőteréna Görömbő Kompánia Gyula és a Csodaduda című székely népmeséje hangzik el, melyet székely táncház követ.

Gyerekek a Dévaványai Dobfesztiválon
Gyerekek a Dévaványai Dobfesztiválon

A Budapesti Nyári Fesztivál keretében a Margitszigeti Szabadtéri Színpadnál, a Szent Margit-kolostor romjainál, valamint a Városmajori Szabadtéri Színpadon is a gyerekek kerülnek középpontba.

A Csodaceruza és a Kis Kaméleon a Tűzraktérben Morzsaszedegető pikniket rendez. A vasárnap délutáni programban Molnár Jacquelin segítségével, kollázstechnikával készíthetnek önarcképet a vállalkozó kedvűek, Rófusz Kingától kiderül, mit csinál Samu egy esős napon, és rajzverseny is lesz, a helyszíni könyvvásárról pedig garantáltan minőségi gyerekirodalom vihető haza.

Az ünnep alkalmából Nyírbátorban történelmi táncjátékkal készül a makói Forgatós Táncegyüttes és az érmihályfalvi Nyíló Akác Táncegyüttes. Autómániákusok ne hagyják ki a nyírágyházi autós pikniket, ahol az egykori keleti blokk országaiból származó masinákat csodálhatnak meg, a szülők és a nagyszülők felidézhetik ladás, skodás, daciás vagy kis polskis élményeiket.

Augusztus 21-én a szerencsi Rákóczi-vár udvarán a PentArt Fúvósötös vár Zenés mese - mesés zene című ingyenes műsorával. A zeneakadémiai egykori hallgatókból alakult együttes tagjai azóta neves zenekarok művészei, de a kamarazenélést a mai napig folytatják. Ezen a délutánon egy mesés, zenei csokorral kedveskednek a közönségnek, s közben a különféle hangszerek sokszínűségét is bemutatják.

A hagyományos Savaria Történelmi Karneválra augusztus 20. és 22. között kerül sor. Szép termetű gladiátorok, talpig vasba öltözött római katonák, bíborba-bársonyba bújt reneszánsz hölgyek, tűzzsonglőrök, fakírok, gólyalábasok és egyéb vagabundusok várják a látogatókat Közép-Európa legnagyobb jelmezes-históriás játékán. A haditornákon római katonák, íjászok, lovas magyarok, keresztes lovagok, középkori bajvívók és végvári vitézek mérik össze fegyverforgató tudásokat, de lesz itt, mint tíz éve mindig, karneválszínház, kézműves vásár, több koncert, kinyíló szabadtéri műtermek, és nem maradhat el a gasztronómiai élvezet sem.