Béla

Családi programok a hétvégére

2010.08.26. 15:20

Programkereső

Hogy igazán jó vége legyen a nyárnak, érdemes tartalmasan tölteni augusztus utolsó hétvégéjét.

Augusztus 28-án családi napot rendeznek a Petőfi Csarnokban, ahol az egészséges életmódra igyekeznek felhívni a szervezők, az egyaránt 25-25 éves Petőfi Csarnok és a "Rák ellen az emberért, a holnapért" Alapítvány. Akik kíváncsiak és szeretnék kipróbálni az egészséges életmód örömeit, azok kipróbálhatják a svéd- vagy a shiatsu masszázst, részt vehetnek szemtréningen, választhatnak többféle személyiségfejlesztő és stresszoldó bemutató tréning közül. Hogy jobban eligazodjunk a sokféle alternatív terápia között, abban segítenek az orvosi előadások, kerekasztal beszélgetések és konzultációk. S hogy a vendégek éhen ne maradjanak, bemutató főzéseken kaphatnak új ötleteket otthoni kipróbálásra, de helyben is válogathatnak az egészséges, ízletes ételek és sokféle vásárfia közül. A délelőtt 10-kor kezdődő programban két színpadon zenei, színházi és táncprodukciókatat láthatnak az érdeklődők, de lesz divatbemutató, valamint tűz-és fényzsonglőrök is érkeznek. A nap zárásaként a résztvevők együtt készíthetik el Vincent van Gogh Napraforgó című festményét öt hazai művészeti csoportosulás tagjaival.

ásványbörze
ásványbörze

A Vasúttörténeti Parkban augusztus 27-én nyílik a 25. Nemzetközi Ásványbörze és Ékszerkiállítás. A természetben előforduló aranyat mutat be Alaszka, Nevada, Szibéria és Erdély, ahonnan az 1870-es évek bányáiból muzeális anyagot hoznak el a kiállítók. A vállalkozó kedvű kincsvadászok egy négy méter hosszú kádban állandó vízfolyás mellett szitálhatják a folyami üledéket, hátha aranyszemcsékre bukkannak, sőt megnyílik a kőkaszinó, ahol mindenki nyer, aki megpörgeti a szerencsekereket, de a főnyeremény egy darabka csiszolatlan gyémánt lesz. Ugyanitt vasárnap az Orient Expressz is megtekinthető.

A Palotanegyed Fesztiválon pénteken a a Tubatigrisről és a Trombitaparipákról mesél a Brass in the Five és Méhes Csaba, szombaton délelőtt Gágogó-, délután Kolompos-koncert lesz. Gágogóék gyermekeknek szóló verses, játékos műsorok készítésével foglalkoznak. Az általuk kiválasztott versekre írt saját zenéiket adják elő, de helyet kapnak a műsorban a már elfogadott, klasszikusnak tartott gyermekdalok, népdalok, saját szövegek is. Nagyon fontos a zenekar számára a játék, ezért a műsor jelentős részét közösségi, tréfás, mozgásfejlesztő-koordinációs játékok alkotják. Vasárnap délelőtt Paprika Jancsi kalandozik a Mikszáth Kálmán téren, délután pedig tréfákkal, mondókákkal, találós kérdésekkel és sok-sok zenével várja a családokat a Garabonciás Együttes..

Magyarország legerősebb falujában, Alsótoldon szombaton Toldi-napot tartanak, ahol bárki kipróbálhatja, meddig tudja a petrencés rudat tartani, emellett cipelhetnek nyolcvanzsákokat, húszkilós kannákat, pörgethetik a kétmázsás traktorgumikat, illetve farönköket.

A győri Hrabal moziban vasárnap 11 órakor és 12:30-kor is vetítik a Bogyó és Babóca kalandjaiból készült rajzfilmeket, ehhez játszóház kapcsolódik.

Bartha Tóni Bábszínháza: Paprika Jancsi
Bartha Tóni Bábszínháza: Paprika Jancsi

Pécsett szombaton zárul a 15. Nemzetközi Felnőttbábfesztivál. 10 órakor Bartha Tóni jóvoltából Paprika Jancsi kalandjaival ismerkedhetnek meg kicsik és nagyok, de még az is elképzelhető, hogy megjelenik a színen Vitéz László.

Vasárnap nyílik az évad a debreceni Vojtina Bábszínházban. A nap kapunyitó ceremóniával kezdődik 10 órakor, majd ízelítőt adnak az idei új előadásokból, a Cirkusz téren megnyílik a Circus Mechanicus, és betekinthet bárki egy nem mindennapi kompánia életébe,  a Tekergő téren pedig szórakoztató feladatokkal üthető el az idő. A nap folyamán fellép a MárkusZínház és a Bábakalács Bábszínház, délután pedig egy kiderül, milyen cirkuszba vágyik Pinokkió.

A hétvégén csokifesztiválra is sor kerül, ahol az édesszájúakra és az étcsokikedvelőkre is számítanak. Szerencsen harmadszor rendezik meg az eseményt, a rendezők tervei szerint a jeles alkalmat 1400 kilogramm csokimasszából és kétszáz liter tokajiból készülő bonbonnal teszik emlékezetessé, és ezzel a világ legnagyobb bonbonjának fog számítani.