Csilla, Noémi

Titkokkal teli Ciróka-birodalom

2010.08.26. 10:19

Programkereső

A kecskeméti Ciróka Bábszínház 2010/2011-es évadában is izgamas előadásokat kínál az óvodás és a kisiskolás korosztálynak.
Az éneklő királyfi - Ciróka Bábszínház, Kecskemét
Az éneklő királyfi - Ciróka Bábszínház, Kecskemét

A Kenyérből lett mese című foglalkoztató játékot így ajánlják: "Milyen szép is volt, amikor a kenyeret még otthon sütötték! Teknőben dagasztották, kézzel simogatták, és amíg a tészta kelt, mesélésre is volt idő. Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl, ahol a kurta farkú malac túr... A mi előadásunkban is készül kenyér, és közben mesét is hallhatunk. Majd miután megkóstoltuk a friss cipót, még játszunk is!"

Mesélni lehet szóval, hanggal, zenével, de lehet képekkel és színekkel is. Az Okker és Türkiz főhősei nagyon fontos személyek. Ők ketten az égi híd, a szivárvány őrzői. Jó barátok, de soha nem találkoztak még, mert a szivárvány két végén laknak. Nincs mobiltelefonjuk, internet sincs a házukban, mégis sokat tudnak egymásról és a világról. Hogy miért? Mert mindketten ismerik a színek titokzatos nyelvét!

A Bolondos falu főhőse imígyen invitál: "Bolond lyukból bolond szél fúj - dorgált nagyanyám, ha valami butaságot csináltam. Aztán este lefekvéskor ő mesélt olyan bolondságokat, hogy meg kellett szakadni a nevetéstől. Mert milyen unalmas hely lenne a világ, ha csupa józan gondolkodású, megfontolt, okos ember lakná! Még szerencse, hogy vannak Tökfilkók, Kolontos Palkók és Mihókok, akiknek ugyan hiányzik egy kerekük, de nagy bolondságukban néha még a legagyafúrtabb ördögfattyat is átverik."

Nincs a világon jobb egy jó nagypapánál. Egy jó nagypapa elviszi az unokáját horgászni, vonatozni, állatokat nézni, mindig van nála süti és olyanokat tud mesélni, mint senki más. Egy jó nagypapa világbajnok a horgászatban vagy a sakkban vagy a fütyülésben. Egy jó nagypapa megtanít mesélni, álmodni, élni. De mit tegyen az ember, ha sajnos nincs nagypapája? A mese hőse, Gabi, elindul, és keres magának egyet. Egy nagypapát, aki világbajnok a fütyülésben és olyan papírsárkányt tud készíteni, amivel igazából is lehet repülni. Egy igazi, repülő pótnagypapát.