Béla

Herceg Egerváry Elemér gödöllői állása

2010.08.30. 10:41

Programkereső

A királyi kastély múzeumpedagógiai programjainak védjegye egy kisegér lett, akinek nemrég előkerült naplója alapján a gyerekek megismerhetik Erzsébet királyné korát és a kastély történetét is.
Herceg Egerváry Elemér naplója
Herceg Egerváry Elemér naplója

Faludi Ildikó muzeológus és kisfia, a nyolcéves Reményi Márton együtt írték azt a könyvet, amelynek lapjain megelevenedik a 19. század végi gödöllői kastély és az uralkodói család élete. A történet főhőse Egerváry Elemér, egy kisegér, aki a padláson él, így számos esemény tanúja volt, ezeket pedig naplójába jegyezte le. Miközben a mai gyerekek a kiadványt lapozgatják, mesébe csomagolt történelmi utazáson vehetnek részt, mivel a gödöllői kastély muzeológusa közel egy évig kutatta az 1870-es éveket, a kastély legeseménydúsabb időszakát, és valóban megtörtént eseményeken alapszik a kötet, amelyet Ferenc Tamás rajzai illusztrálják.

A gödöllői királyi kastélyban a továbbiakban sor kerül gyerekfoglalkozásokra, ahol játékos formában adhatnak számot tudásukról, de lesz Elemér-túra, Elemér-tábor, valamint interaktív weboldal is a kisegér kalandjaihoz kapcsolódva, amelyekből az alábbiakban közlünk részletet:

Január 16.:  Ma csendes napom volt. A cselédek a királyi lakosztályokat takarították. Elnéztem, ahogy a királyné lila tapétás szobáiban sürgölődtek, és szinte éreztem az ibolya illatát. A királyné imádja! Mindenhogyan. Még fagyinak is. Egyszer én is megkóstoltam  brrr! Meg kell ismertetnem őfelségét a sajtfagyival! A sarokban lévő öltözőszobában, a kék porcelán váza mögül szoktam nézegetni, amikor a királyné gyönyörű, hosszú haját órákig mossák, szárítják, frizurázzák. Ezt a rengeteg időt Őfelsége okosan használja ki: nyelvet tanul. Görögöt és ógörögöt.

Március 10: Ma kétszer lecsúúúúúsztam a csigalépcső korlátján. Ezt csak ilyenkor tehetem meg, mert a titkos csigalépcsőt egyébként a királyné használja: az emeleti lakosztályából a földszinti (szintén lila) pihenőszobáiba vezet. A lenti szobák előtt egy helyes kis faverenda áll, amelyet egy fafolyosó köt össze a lovardával.

Április 5.: A kastély kupoláját két fáradt figura támasztja alulról, hogy le ne dőljön. A fejük tetején szoktam napozni, mivel a reggeli nap éppen odasüt, hogy bizsergősen cirógassa a bundámat. Ma délelőtt is épp ott gondolkodtam, amikor a vasútállomás felől érkező fogatok zaja ébresztett fel. Jön a király meg a királynééé! A kocsijukat most is a négy fehér ló húzza.

Április 6.: Tegnap egész délután folyt a pakolászás. Először Ferenc József és Erzsébet királyné, no meg a gyerekek, Rudolf és Mária Valéria csomagjait cipelték be  Aztán szép lassan mindenki elhelyezkedett: a főudvarmester, az udvarhölgyek, a főhadsegéd, az udvari orvos, a gyerekek tanárai, a főszakács, a főlovász, a cukrászmester, az inasok, a szobalányok  Telis-tele a kastélyom összes szobája: mind a 136!