Csilla, Noémi

Családi programok a hétvégére

2010.09.09. 07:33

Programkereső

A budapesti Erkel-napokból és a pécsi csillagnézésből sem maradnak ki a gyerekek. Családi programok országszerte a hétvégére.

A pénteken kezdődő Józsefvárosi Napokra nemcsak a kerület lakóit várják az Orczy Parkba. Lesznek koncertek és színházi előadások, de kinyit Paprika Jancsi csúzlizdája, sőt a hangszersimogató is, ahol minden hangszernek saját története van. A történetek pedig életre kelnek a változatos és nem mindennapi hangszerbemutatókon, amelyeken a nézők nem csak figyelnek, hanem aktív részesei lehetnek egy-egy földrész zenei kultúrájának. A bátrabbak benevezhetnek a felhővadászatra, ami egyrészt izgalmas ügyességi játék gyerekek számára, melyet a Pilóta a Légikisasszony segítségével irányít, másrészt felhőtlen szórakozás az őket figyelemmel kísérő szülők, járókelők számára. A Katáng zenekar koncertjén megzenésített versek szólalnak meg, a foglalkoztató sátorban gyöngysorok, karkötők, gyűrűk, egyéb ajándéktárgyak készíthetők, az Olvasóligetben pedig kicsik és nagyon is elmerülhetnek egy-egy izgalmas történetben.

Katáng Zenekar
Katáng Zenekar

Erkel Ferenc születésének kétszázadik évfordulójának ünnepléséből a gyerekek sem maradnak ki: a Petőfi Irodalmi Múzeumban szombaton találkozhatnak Erkel operáinak hőseivel, kinyomtathatnak egy áriát egy korabeli nyomdagépen, vasárnap Hunyadi László és Bánk bán elevenedik meg a sakktáblán, sőt a komponista egyik játszmáját is újrajátsszák. Akik közreműködnek: Geszthy Veronika, Szakács Ildikó, Szappanos Edit, Vígh Ibolya, Balczó Péter, Geiger Lajos, Kovács Barna, Lakatos Gergely, Pogány Imola, Ókovács Szilveszter, valamint az MR Gyermekkórus.

A Művészetek Palotája vasárnap újra Cifra Palotává alakul. Ismét várják azokat a családokat, akik aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A színpadon gyermekkoncertek, táncelőadások, meseszínházak, az előcsarnokban zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő játékok várják az érdeklődőket. A programok az előző évekhez hasonlóan idén is ingyenesek.

A hétvégén is érdemes Európa magyar Kulturális Fővárosa felé venni az irányt. A Pannon Filharmonikusok segítségével az óvodások és a kisiskolások rácsodálkozhatnak, mennyi felfedezni való érdekességet rejt a zene és a hangok világa - a Cella Septichorában szombaton kétszer nyílik ki a Csigaház ajtaja. Kultúrszüret lesz a Határtalan város peremén, Pécs-Vasason, ahol három napig kaphatnak az érdeklődők betekintést a falusi hagyományokba. Folytatódik a Csillagok, csillagok... című eseménysorozat is: pénteken a Széchenyi téren lesz távcsöves megfigyelés, előadás és kicsiknek szóló bábjáték; míg az I. Pécsi Nemzetközi Hadi-, Technikatörténeti Jármű- és Modellkiállításon a város egyes részein lovasroham és tankcsata várja az élő háborús élményre vágyókat, ezek szüneteiben pedig egyebek mellett veterán járművekkel és modellekkel ismerkedhetnek a látogatók.