György

Ősszel és télen sem üres a HangÁr

2010.09.20. 10:53

Programkereső

A Müpa HangÁrjában számos ismerős program várja a piciket, kicsiket, nagyobbakat és természetesen a szülőket és a nagyszülőket. Akik szeretik jó előre feljegyezni programjaikat, azt ajánljuk, kapják elő a naptárt.

A HangÁr-események többnyire "tematikusan"  kötődnek egy-egy naphoz, így könnyű megjegyezni őket: vasárnaponként Cifra Palota-rendezvényekre várják a családokat, hétfőn vannak a Babakoncertek, szerdánként négy csoportban tart Ringató foglalkozást dr. Gállné Gróh Ilona, a a zeneakadémisták Hangulatkoncertjei pedig kis túlzással szinte bármelyik napon meghallgathatók.

Ringató
Ringató

Szombatonként 10:30-kor és délben megrendezett Minimatiné-koncertek: idén ősszel a Csinnadratta (október 2-án újra), a Tekergő (október 16. és 30.), valamint a Paloma (november 20. és december 4.) című produkciók várják a két-nyolc éves korú gyermekeket. A kiskamaszoknak és a felső tagozatosoknak a Matinékoncerteket ajánlja a Müpa. Ezek tematizált hangversenyek vasárnaponként 11 és 15 órakor. A 200 éve született Schumannra és Chopinre emlékezik a Költők a zongoránál című koncerten Szilasi Alex és Várjon Dénes (szeptember 26.). Bartók és a népzene a témája a Tiszta forrásnak, amelyen Jandó Jenő és a Muzsikás együttes játszik (október 24.). Debussy Gyermekkuckóját és Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művét szólaltatja meg a gödöllői Talamba Ütőegyüttes (Képeskönyvek, november 21.), Petruska és Pulcinella pedig a Bozsik Yvette Társulat jóvoltából elevenedik meg december 19-én.

A tavaly debütáló Hang-szer-szám sorozatban ősszel Zenél a világ. Keleti instrumentumokkal találkozhatnak a 6-12 évesek szombati napokon a 11-kor kezdődő bemutatókon: a Varázslatos Indiával október 9-én, Marokkóval és Nyugat-Afrikával november 6-án, A sokszínű Kolumbiával november 27-én és Törökországgal (Harangok a szultán udvarából) december 18-án.

A HangÁr új eleme a Hangulat Extra, amelyen Fischer Annie-ösztöndíjas fiatal muzsikusok lépnek fel (október 13-án, november 17-én és december 15-én).

Minimatiné
Minimatiné

Nem szűnik meg természetesen a Zenebona sem, folytatódnak az orgonavezetések, tovább élnek a kedvezmények. A gyermekek is találkozhatnak Mandel Róberttel, aki 600 év hangszercsodái című, eredetileg felnőtteknek szerkesztett sorozatát osztja meg velük: A középkor hangszercsodái október 17-én és Reneszánsz hangszercsodák december 12-én délután. Gryllus Vilmos daloskönyve november 13-án, délelőtt és délután nyílik ki, míg a nagy sikert aratott Diótörő című táncjáték december 17-én, 18-án és 26-án délután 3-kor és 6-kor látható a KFKI Kamarabalett és a Madách Musical Tánciskola növendékeinek közreműködésével. A hagyományos újévi hangversenyen Haydn A teremtés című oratóriumának délutáni keresztmetszete szól az ifjú közönséghez.