Béla

Mindent lát a miskolci királylány

2010.09.22. 18:43

Programkereső

Gabnai Katalin A mindenlátó királylány című mesejátékának szeptember 24-i miskolci bemutatójához Rossa László írt zenét, rendezője Seres Ildikó.

"Mindent tudni - főfájás!" - szól a mondás. Mindent látni - hasonlóképpen istencsapása. Erre előbb-utóbb rájön az ember, az is, aki az erről szóló mesét sohase olvasta. A párkapcsolatok során különösen üdvös lenne olykor 2vakfoltra" terelni az akaratlanul is tudomásunkra jutott információkat. A mindenlátó királylány izgalmas története felnőttnek-gyereknek egyaránt szól, mint magyar népmeséink általában. De nem csupán erről, nem egyetlen dologról szól ez a mese sem... 

A darab főszereplője Tüskerózsa, az eladósorba került királylány apja csak ahhoz a kérőhöz adja hozzá gyermekét, aki el tud bújni a lány elől. Ez egyáltalán nem könnyű feladat, hiszen a királylány "mindenlátó", és eddig mind a 99 kérőjét megtalálta. Ekkor érkezik János, a szegény kondás, hogy ő is szerencsét próbáljon. Barátai, az állatok segítségével először a Tisza mélyére bújik, utána a Nap mögé, de Tüskerózsa mindenhol megtalálja. A királylánynak megesik Jánoson a szíve - sőt beleszeret -, és mivel nem akarja, hogy a századik kérője is kudarcot valljon, megpróbálja elküldeni az udvarból. János azonban nem adja fel, marad, és harmadszorra sikerül úgy elbújnia, hogy Tüskerózsa nem találja, így övé a fél birodalom és a lány keze.

A darabnak 1983 óta ez a nyolcadik premierje Magyarországon, emellett a Szabadkai Gyermekszínházban is játszották. Miskolcon azonban meglepetésekkel készülnek, hiszen Rossa László csak ehhez írt különleges népművészeti alapokból merítő zenét. Az alkotók palócos területre helyezték a mesét, így az "ízesség" megjelenik a színpadon, tehát nemcsak a gyerekeknek jelent majd élményt, hanem a felnőtteknek is. Az előadás főszerepét Pap Lívia játssza, a további szerepekben Szegedi Dezső, Chajnóczki Balázs, Keresztesi László, Kerekes Valéria látható.