György

Operasakk nyolc szereplőre

2010.09.23. 10:04

Programkereső

A Filharmónia Budapest rendezvénysorozata által a fiatalabb generáció is megismerkedhetett a leghíresebb Erkel-operákkal: az Erkel-emlékév alkalmából a zeneszerző életének egyes alakjai és korábban lejátszott sakkpartija elevenedett meg a Károlyi-palotában.

Mintha csak a szakadó eső elől menekültek volna be a látogatók a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermébe, olyan sokan voltak kicsik és nagyok az Erkel junior családi programján. A színházterem hangulatát biztosító, függönyökkel elsötétített helyiségben feltűnően nagy számban gyűltek össze a legfiatalabbtól a legidősebb korosztályig, és a műsor közben is többen érkeztek meg babakocsival lopózva a nézők közé.

Portisch Lajos, Bogányi Gergely és a Magyar Rádió Gyermekkórusa
Portisch Lajos, Bogányi Gergely és a Magyar Rádió Gyermekkórusa

A délelőtt és a négynapos rendezvénysorozat házigazdája, Ókovács Szilveszter Budaházy Árpáddal közösen ismeretterjesztő célzattal idézte meg Erkel Ferenc életének egy napját 1888-ból, amikor karmesteri pályafutásának ötvenedik évfordulójára készültek a Vigadóban. A róla szóló anekdoták, életének eseményei alapján összeállított műsorban Erkel két fia, Gyula és Sándor meséi és átvezetői alkották a keretet a fiatal operaénekesek által előadott áriákhoz, duettekhez. Az énekes közreműködők többségét az elmaradt Nemzetközi Erkel Énekverseny jelentkezőiből válogatták össze, akik a Bánk bán, a Hunyadi László és a Báthory Mária című operákból adtak elő korabeli ruhákba öltözve. A félfiktív karakterek egymást váltva, egy-egy életrajzi apropó kapcsán vonultak be a Díszterembe, majd a műsorvezetőknek és a közönségnek áriával vagy duettel mutatkoztak be, végül a műsorvezető Ókovács is elénekelt egyet a Hunyadi Lászlóból.

A lazán egymás mellé szerkesztett jelenetek füzére kevéssé koherens, mint inkább egy nagy, színes és élvezhető tablóképet nyújtott elsősorban a fiatalabbak számára. Az alapvető zenei ismereteket alátámasztó és segítő műsornak mindenképpen erényeként említendő a tömörségre és átfogóságra való törekvés, ami érezhető volt azon is, hogy a közönség, beleértve a kisgyerekeket is, mindvégig figyelemmel kísérte az énekeseket, sőt, a végén lelkesen tapsolták vissza őket.  A teremből lefelé jövet a PIM korabeli nyomdagépén, mely már önmagában bámulatos és muzeális szerkezetnek látszik, Petur bordalát nyomtathatták ki az érdeklődők.

Vasárnap délután Bánk bán és Hunyadi a sakktáblán címmel élőfigurás sakk-játszámának lehettünk szemtanúi: Erkel Ferenc és sakkmestere, Szén József 1855-ös partiját játszotta újra a Magyar Rádió Gyermekkórusa tagjaival Portisch Lajos nemzetközi sakknagymester és a kiválóan sakkozó Bogányi Gergely zongoraművész. A földre terített sakktábla méreteinél és a résztvevők számánál fogva sajnos a közönség nagyobbik része csak a szomszédos termekből figyelhette a játékot kivetítőn keresztül, ami jócskán csökkentette a különleges program élvezeti értékét.

Élő sakkjátszma Erkel szereplőivel
Élő sakkjátszma Erkel szereplőivel

Nyitányként a Gyermekkar Erkel Szózat, Toborzó és Kodály Lengyel László című kórusműveit adta elő, majd a sakkszövetség nagymestere Kállai Gábor mint játékvezető kommentálta a Bánk bán és Hunyadi szereplőinek jelmezében lévő sakkbábukat olykor érdekes viszonyrendszerbe helyezve ezzel az egyes szereplőket: "Tiborc megtámadja Hunyadi Lászlót", "Petur bán tökéletesen tudja, mi a dolga". A színes jelmezekbe öltözött diákokon keresztbevetett szalagok jelezték az operaszereplőket, s így nevükön szólítva léptek a sakkmesterek által kijelölt mezőre, miközben Kállai többször a sakk elméleti hátteréről osztott meg részleteket a közönséggel. Azt is megtudtuk, hogy az élősakk kitalálója, aki maga nem sakkos, véletlenül jött rá, hogy Erkel két legismertebb operája pont nyolc-nyolc szereplőből áll. A meccs közben Portisch Lajos Petur bordalát és Gara nádor áriáját énekelte Bogányi Gergely kíséretével, a játszma végén, miután Tiborc mattot kapott, Bogányi Gergely Liszt Mazeppa című művét játszotta el a délután lezárásaként.

2010. szeptember 11. 11:00 - Petőfi Irodalmi Múzeum

Erkel junior - Találkozás Erkel hőseivel

Km.: Geszthy Veronika, Szakács Ildikó, Szappanos Edit, Vígh Ibolya, Balczó Péter, Geiger Lajos, Kovács Barna, Lakatos Gergely (ének) Pogány Imola (zongora), Ókovács Szilveszter

2010. szeptember 12. 15:00 - Petőfi Irodalmi Múzeum

Bánk bán és Hunyadi László találkozása a sakktáblán

Km.: MR Gyermekkórus (vez.: Thész Gabriella)