Márk

Családi programok a hétvégére

2010.09.30. 01:58

Programkereső

Színház, koncert, táncház, designfoglalkozás, lovaglás - izgalmasnak ígérkezik az első októberi hétvége.

Szombaton ismét Csinnadrattával és Zenebonával vár a Művészetek Palotája, vasárnap pedig kinyílik az ingyenes Cifra Palota. A Marczibányi téren SziaMarczi!-t köszönnek szombat délután a Makám-koncert előtt, és a szokásos vasárnap délelőtti Kőketánc gyermektáncház vár. Gryllus Vilmos az IBS Színpadon Ősz szele zümmög című műsorát adja elő. Hamupipőkéért a Játékszínbe, Bárány Boldizsárért a Radnóti Színházba kell menni, és az Állatok Világnapján tartott táncbemutató, az Állatmesék is izgalmasnak ígérkezik, ráadásul a Nemzeti Táncszínházban meglepetésekkel készülnek.

Makám
Makám

Október 1-jén indul a tíznapos Design Hét, ebből pedig a gyerekek sem maradhatnak ki. A Néprajzi Múzeumban játékos designfoglalkozást tartanak, ahol a jövő tárgyait alkothatják meg a gyerekek, míg az Iparművészeti Múzeumban műhely lesz a szemétdombon, azaz a Cellux Csoport tagjainak segítségével készülhetnek tárgyak újrahasznosított anyagokból,

A Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódva az érdeklődők egy képzeletbeli sétán járhatják be az egykori Óbudai Gázgyár területét az ókortól napjainkig. Megismerkedhetnek a hajdan itt állt épültekkel és azok természeti környezetével, megfigyelve hogyan változott meg az évszázadok során a terület képe.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a lovak és az ember kapcsolatát járják körül új kiállításukkal. Az óvodás és iskolás látogatók interaktív, játékos módon ismerkedhetnek meg a lóval. Megtudhatják, hogy melyek a ló testtájai, hányféle színük lehet, és azt is, hogy hány részből áll pontosan a lábuk. Választ kaphatnak arra a kérdésre is, hogy vajon tényleg az a ló térde, ami annak látszik. Hasznos ismereteket szerezhetnek a lóápolásról, a lovak etetéséről, megismerhetik a lószerszámokat, sőt a teremben egy igazi istállóbox tárja ki kapuit, amelyben egy felszerszámozott ló várja a látogatókat. A kisebbek számára a falon színes rajz formájában megelevenedik a Mátyás királyhoz kapcsolódó történetek közül a tök és a csikó meséje. A nagyobbak egy lófantomra felülve kipróbálhatják, hogy milyen érzés egy ügető ló hátán ülni. Az egészen kicsik pedig fából készült póni hátára felülve szerezhetnek élményeket. Október első hétvégéjén ehhez a kiállításhoz kapcsolódva különleges hangulatú családi program várja a lovak szerelmeseit, kicsiket és nagyokat egyaránt. Ismét kinyílik az Apostolok tornyának kapuja, az érdeklődők a több mint 100 lépcsős út végén megtekinthetik a Városliget csodálatos panorámáját. Szombaton a lovakról beszélgethetnek az érdeklődők Kőbán Rita olimpiai és világbajnokkal, vasárnap pedig Schaller Gáborral, a Magyar Póni Klub Szövetség elnökségi tagjával, miközben a legkisebbek saját emlékpacit készítenek maguknak, vagy épp falovacskáznak. Lesznek kézműves foglalkozások, fel lehet próbálni 19. századi ruhákat, lesz túralovaglás és tárlatvezetés is. A lovas napokra a belépés díjtalan.

A magányosan sétáló macska, Tintaló Társulás (Badacsonyi Angéla, Sorbán Csaba; rendezte: Veres András) - fotó: Varró Anna
A magányosan sétáló macska, Tintaló Társulás (Badacsonyi Angéla, Sorbán Csaba; rendezte: Veres András) - fotó: Varró Anna

A győri Vaskakas Bábszínházban az évadot október 3-án nyitják meg A magányosan sétáló macska című előadással, mely ugyan 11 órakor kezdődik, de már 10 órától kinyílik a Vaskakas kapuja és a gyerekeket játékokkal és játszóházakkal várják.

Szombathelyen a Mesebolt Bábszínházban a hétvégén a közönség egyik kedvenc előadását játsszák kicsiknek-nagyoknak, az egész családnak: "Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, ahol örökké virítanak a kertek, kacsalábon forognak a paloták és táltos malac röpköd a háztetők fölött, élt egyszer egy kiskondás meg egy királykisasszony. Egy fiú  meg egy lány. Két mai fiatal a klasszikus mesei kalandok útján - táltos hátán repülve, égigérő fára mászva, három pár vasbocskort elkoptatva - indul el, hogy végül megtalálják egymást." Kormos István verses népmese-feldolgozásában az ismert történet találkozik a modern költészettel, ég a földdel, fenti világ a lenti világgal. Köztük pedig öröktől fogva ott áll az égigérő fa.

Veszprémben, a Kabóca Bábszínházban premierrel, Jancsi meséivel nyílik az évad. Nádori Lídia kortárs írónő meséi egy mai, városi óvodás élményeiről szólnak. Jancsi izgalmas-kalandos hétköznapjai elevenednek meg bábos formában. Hogyan ünnepli Jancsi a születésnapját? Hogyan barátkozik össze a Bagollyal és Virág Lacival, a Nyíl utcai pofon- és puszibolt tulajdonosával? Mi történik vajon a nagymamájával, aki még a sárkánytól sem fél? Anya miért nem mosolyog? És zenélt-e tücsök a Nyíl utcában vagy ez is csak mese volt? Bemutató október 2-án 3 órakor.