Gábor, Karina, Ders

Családi programok a hétvégére

2010.10.07. 15:23

Programkereső

A hétvégén tobzódhatunk a gyerekelőadásokban, de akár a múzeumokat is választhatjuk családi úti célként.

A hétvégén beindul a gyerekszínházi évad. A Budapest Bábszínházban a klasszikus Csipkerózsa új ruhát (és orsót, no meg királyfit) kap, a Thália Színház Arizóna Stúdiójában Pöttyös Panni iskolába megy, a Kolibriben a Szentivánéji álom premierjére kerül sor, a faragatlan fabáb, Burattino történetét, Az aranykulcsot mutatják be a Stúdió "K"-ban, a Centrál Színházban kiderül a Hang-villa titka, és egy nap alatt két premierre is sor kerül a kecskeméti Ciróka Bábszínházban, míg a veszprémi a Kabóca Bábszínházban az Álom-álom, kitalálom kerül színre. Október 3-án mutatták be az egri Harlekin Bábszínházban A bajusz című előadást Hernyák György rendezésében, és ugyanezen a napona szegedi Kövér Béla Bábszínházban is premiert tartottak: a Jancsi és Juliskát Adela Moldovan rendezésében. Mindkét előadás megtekinthető a hétvégén, csakúgy, mint a zalaegerszegi Pomádé király új ruhája. Szegeden egyébként sűrű a program:október 10-én kerül sor a Minden egér szereti a sajtot bemutatójára Galkó Balázs rendezésében.

Csipkerózsa: Karádi Borbála
Csipkerózsa: Karádi Borbála

Szombaton kétszer Zenél a világ a Művészetek Palotájában, sőt a Strasbourgi Ütőegyüttes is kétszer veszi elő hangszereit a Thália Színházban, vasárnap pedig kinyílik az ingyenes Cifra Palota. A Marczibányi téren SziaMarczi!-t köszönnek szombat délután és a szokásos vasárnap délelőtti Kőketánc gyermektáncház vár, Budafokon ugyanekkor Halász Judit koncertezik.

Tajvani énekes rovarok címmel nyílt kiállítás a Természettudományi Múzeumban, ahol a november végéig látogatható interaktív tárlaton bemutatják, milyenek az ehető szöcskék, hogyan harcolnak a tücskök és milyen hangot adnak a kabócák. A különleges ízeltlábúak bemutatását érintőképernyős kijelzők, a hangkeltés változatos módjait, a rezgést, dobolást, ciripelést, pattintást és levegőkibocsátást pedig hangszereken próbálhatják ki a látogatók, az óriási rovarmaketteken pedig az ízeltlábúak hangképző szervei, és a rezgéseket, hanghullámokat érzékelő "fülek" láthatók.Kis és nagy városi természetbúvároknak kihagyhatatlan!

Október 8-án nyílik egy igen izgalmas és finomnak ígérkező kiállítás a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben (1092 Ráday u. 18., bejárat az Erkel u. 15. felől). A kiállítás Stühmer Frigyesnek, illetve a Vágóhíd utcai csokoládégyárnak állít emléket. Stühmer Frigyes hazánkban elsőként honosította meg a csokoládé nagyüzemi termelését. Ő és utódai egy kis cukorkaüzemből Európa-hírű nagyvállalatot teremtettek, nevét együtt emlegették a nagy kortársakkal, a Suchard-ral, a Lindttel, a Gerbaud-val és a Nestlével. Legendás termékei a Zizi, a Tibi vagy a Frutti sok szülő számára még a ma is ismerősen cseng. A tárlaton a rengeteg fénykép és tárgy mellett egy kisfilmet is levetítenek, mely a csokoládégyártás rejtelmeibe kalauzolja a látogatókat. A tárlat december 18-ig, keddtől péntekig 12 és 18 óra között, szombaton 10-től 14 óráig látogatható.

Csokikiállítás
Csokikiállítás

Érdemes ellátogatni a Magyar Nemzeti Múzeumba is, hiszen egy igazi ipartörténeti kuriózum érkezett a Műszaki és Közlekedési Múzeumból: a Lánchíd egyik eredeti, négy méter hosszú és harmincöt centiméter széles, eredeti hídszerkezetből származó láncszemét a Széchenyi világai című kiállításon mutatják be. Ugyanitt ingyenes családi napot is tartanak: szombaton 11-tól 17 óráig várnak minden felfedezőt, hogy együtt járják be a múzeum Európában is egyedülálló régészeti kiállítását és római kőtárát.

Tart még a Design Hét, ennek keretében a Néprajzi Múzeumban játékos designfoglalkozást tartanak, ahol a jövő tárgyait alkothatják meg a gyerekek, míg az Iparművészeti Múzeumban műhely lesz a szemétdombon, azaz a Cellux Csoport tagjainak segítségével készülhetnek tárgyak újrahasznosított anyagokból,az Aquincumi Múzeumban október 10-én 11 órától a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódóan megtudhatjuk, miként készíteattek a római korban tárgyakat kagylóból, gyöngyből, csontból, szarvasagancsból, elefántcsontból, sőt el is készíthetjük az amuletteket, szelencéket vagy zsetonokat a feltételezett korabeli eszközökkel és módon.

A győri Vaskakas Bábszínházban szombaton délelőtt az Aprók Színházában Cinege, cinege, kismadár címmel csecsemőszínházi előadás várja a 0-3 éveseket, délután Esti mesében a Metamorfózisban néhány bábos fogja a zsebkendőket, a terítőket, a lepedőket, így lesz belőlük szamuráj és madár, bika, kígyó, férfi, nő, szerzetes és gitár.

Cinege, cinege, kismadár - Vaskakas Bábszínház
Cinege, cinege, kismadár - Vaskakas Bábszínház

Vasárnap egy remek bohócjátékkal, a Hoppláda című előadással várják a közönséget a Mesebolt Bábszínházba. Történetünk főhősei, Borsó és Berci barátok. Az egyik nagy, a másik kicsi. Az egyik hencegő, a másik sértődékeny. Az egyiknek színváltós ládája van, a másiknak meg olyan, ami hatalmasra nagyítja az ember kezét. Az egyik repülőzni szeret, a másik versenyautózni. Egyáltalán nem hasonlítanak, mégis barátok. Egy barát akkor is barát, ha néha kinevet, vagy lefröcsköl vízzel, vagy direkt nem szólít a neveden. De barát-e a barát, ha haragszik? Ha nem adja kölcsön a ládáját? Ha nem áll ki melletted? Egy nap titokzatos idegen érkezése teszi próbára Borsó és Berci barátságát... Az előadás rendezője Veres András, tervezője Boráros Szilárd.