Gábor, Karina, Ders

Családi programok a hétvégére

2010.10.21. 14:26

Programkereső

Aki ezen a hétvégén nem az ünneplést választja, megismerkedhet a vonós hangszerekkel, Bartókkal és a népzenével vagy épp Töpszlivel, a kiskutyával.

Zenés hétvégének is beillik az előttünk álló néhány nap. Vasárnap délelőtt három alkalommal is Hangszervarázsolnak az Operaház művészei a Királyi Lépcsőházban: ezúttal a vonós hangszereket mutatják be Nagy Mária műsorvezetésében.

Montagnana hegedű
Montagnana hegedű

A Művészetek Palotája Fesztivál Színházában Tiszta forrás - Bartók és a népzene címmel rendeznek hangversenyt, ahol a hangszeres magyar népzenei darabok a Muzsikás együttes előadásában, Bartók zongoraművei pedig Jandó Jenő zongoraművész tolmácsolásában szólalnak meg, és egymáshoz kapcsolódva, egymást segítve, kiegészítve adnak képet az ősi és a modern egyidejű jelenlétéről és a belőlük táplálkozó mai zenéről. Elhangzik az Allegro Barbaro, részleteket hallhatnak zongorára írt ciklusokból (Gyermekeknek, Kis szvit zongorára, Szabadban, Román népi táncok), továbbá felcsendülnek dunántúli, kalotaszegi, gyimesi, mezőségi hangszeres népi dallamok. A Müpában a hétvégén lesz még Hangulatkoncert, és szokás szerint kinyílik a Cifra Palota is - mindkét program ingyenes.

A színházi előadások közül két klasszikus musical víg-, illetve pesti színházi előadásában nem csalódhatunk: A padláson és A dzsungel könyvén színész- és nézőgenerációk nőttek fel, népszerűségüket pedig az is mutatja, hogy kevés eséllyel indulunk a jegyvásárlásnak. Egy próbát azért mindenképp megér, a pótszéknek és a lépcsőnek is megvan a maga romantikája.

Szintén (minimum) háromgenerációs történet a Pöttyös Panni az iskolában: nagymamák olvasták Szepes Mária történeteit lányaiknak, akik most már a saját csemetéiket vihetik a Thália Színházba. És vigyék - de a fiúk se maradjanak otthon, akik Kockás Petivel biztosan közös hangot találnak -, mert bűbájos legodíszletben szemizgatón színes ruhákban táncolnak, függeszkednek, állathangot utánoznak a Bozsik Yvette rendezte produkció szereplői. (Kritikánk az előadásról itt olvasható.)

Pöttyös Panni az iskolában
Pöttyös Panni az iskolában

Akik néptáncolni szeretnek, szombaton az Aranytízbe, vasárnap pedig a Marczibányi térre látogassanak el, a könnyedebb műfajok kedvelőinek Óbudán az Alma Együttes koncertjét, a Budapesti Operettszínházban pedig a Musicalmeséket ajánljuk. Janza Kata, Kékkovács Mara és Polyák Lilla családi zenés varázslatukban a közös albumukon megtalálható gyerekmusical- és filmslágerekből énekelnek. Váltójuk a Bűbáj című Disney-mese Giselle-jének magyar hangját kölcsönző Vágó Bernadett, valamint a közelmúltban ugyancsak gyereklemezzel jelentkező Siménfalvy Ágota, vendégük pedig Szabó Dávid és Sánta László, illetve Kocsis Tamás koreográfus. Részletek hangzanak el a gyerekek legkedveltebb musicaljeiből és rajzfilmjeiből: az Óz, a nagy varázsló, az Oroszlánkirály, A muzsika hangja, a Mary Poppins, A kis hableány, a Herkules, a Madagaszkár, a Vuk és a Hugó, a víziló című produkciókból. A 100 Folk Celsius Együttes Debrecenbe vár mindenkit vidám, zenés családi kikapcsolódásra. A koncerten a legkedveltebb gyerekdalok hangzanak el, így itt lesz Paff, Miki Manó, a nagy ho-ho-horgász és még számtalan kedves ismerős.

Győrben Repülési lecke kezdőknek - bár haladóknak sem árt az ismétlés! -, Kecskeméten és Budapesten csecsemőszínházi előadások várnak. Míg a Bárkából útjára indul a MeseLadik, Rozi pedig az elveszett születésnapját keresi az égen és a Budapest Bábszínházban, két színházi premierre is sor kerül. Vasárnap A Kitin Klán a Kertbe megy: a K.V Társulat öt-kilenc éveseknek szóló mesejátéka a környezettudatos nevelést célozza. Hétvége van, de az is lehet, hogy világvége. Töpszli, a Kiskutya legalábbis így érzi. Mert vele senki nem játszik. Úgyhogy mi sem természetesebb: világgá megy. A pécsi Bóbita Bábszínházban a sok kaland után természetesen van, aki segít hazajutni Töpszlinek. Szabó Attila meséjének címe Világgá mentem, jaj! 

A Kitin Klán a Kertbe megy
A Kitin Klán a Kertbe megy

Aki nyakába veszi a falut, a várost, a megyét vagy épp az országot - szabadidőtől függően - a múzeumokban a legszebb tavalyi ásatási leleteklovak, biciklik és egyéb közlekedési eszközök, iskolatáskák, a boldog békeidők játékai, kevéssé boldog idők fegyverei, sőt még a Lánchíd eredeti lánca is mind-mind megtekinthető.