Beáta, Izolda, Lea

Családi programok hétvégére

2010.10.28. 16:43

Programkereső

Október utolsó hétvégéjét betölti a zene - még a színházban is!

A budapesti Bárka Színházban szombaton indul útjára a MeseLadik, azaz egy rendhagyó zeneóra Hajós Andrással, Fekete-Kovács Kornéllal és a Modern Art Orchestrával. Ha kíváncsiak arra, kedves apukák és anyukák, hogy zeneszerzőnek beválna-e gyermekük, ne habozzanak, irány az Üllői út. A program előtt és után pedig a szomszédos Orczy-kert, ahol a kalandparkban lehet függeszkedni, mászni, lógni.

ZeneLadik - Bárka Színház
ZeneLadik - Bárka Színház

A MÁV Szimfonikusok két koncerten várják szombaton az unokákat és a nagyszülőket a Nemzeti Múzeumban, műsoruk címe Harci hercehurca, ennek megfelelően indulók, katonazenék szerepelnek a repertoáron. A koncertek mellett érdemes jegyet váltani a Széchenyi világai című kiállításra is, amelyen még a Lánchíd eredeti lánca is megtekinthető.

Zenés hétvégének is beillik az előttünk álló néhány nap. Vasárnap délelőtt három alkalommal is Hangszervarázsolnak az Operaház művészei a Királyi Lépcsőházban, a Müpában hétvégén megismerhetik az érdeklődők a chordofon hangszereket, és szokás szerint kinyílik a Cifra Palota is. A Millenárison is újabb zeneszerszámokról szerezhető érzéki benyomás: a Kuruttyoló békakirály című program az Ethnosound hangszerbemutatóját takarja.

A Keresztanya: Csákányi Eszter
A Keresztanya: Csákányi Eszter

Semmiképp ne hagyják ki a Pinceszínházban a Keresztanyát! A Csató Kata rendezte egyszemélyes előadásban a címszerepet és a főhőst, Zsigát is Csákányi Eszter játssza, és ő alakul át Zsiga anyjává, királyokká, gonoszakká és jókká egyaránt. Nem tündér ő, hanem annál sokkal-sokkal több! Az előadás egyébként a 2009/2010-es évadban elnyerte a Színikritikusok Díját is, így a minőség igazán garantált. A Centrál Színházban kiderül A Hang-villa titka. Minimum háromgenerációs történet a Pöttyös Panni az iskolában: nagymamák olvasták Szepes Mária történeteit lányaiknak, akik most már a saját csemetéiket vihetik a Thália Színházba. És vigyék - de a fiúk se maradjanak otthon, akik Kockás Petivel biztosan közös hangot találnak -, mert bűbájos legodíszletben, szemizgatón színes ruhákban táncolnak, függeszkednek, állathangot utánoznak a Bozsik Yvette rendezte produkció szereplői. (Kritikánk az előadásról itt olvasható.) Bozsik Yvette Társulatának tagjaival a Nemzeti Táncszínházban is találkozhatunk, ott Prokofjev Péter és a farkasát adják elő a tánc nyelvén. A legkisebbek, azaz a három év alattiak se maradjanak otthon: a Toda és a Tekergő a Kolibri Színházban nekik készült.

Akik néptáncolni szeretnek, szombaton az Aranytízbe, vasárnap pedig a Marczibányi térre látogassanak el (itt szombaton SziaMarczi!-t köszönnek), a könnyedebb műfajok kedvelőinek a Millenárison az Alma Együttes koncertjét ajánljuk.

Alma Együttes
Alma Együttes

A veszprémi Kabóca Bábszínházban október 31-én 9 órától jótékonysági rendezvényre kerül sor az iszapömlés károsultjainak megsegítésére. Az egész napos programban lesznek bábelőadások, valamint fellép Gryllus Vilmos is.

Pécsett szombaton a Tettye parki játszótéren tereptisztítási akciót tartanak, majd fát ültetnek, 11:30-kor pedig kezdetét veszi a családi nap, amelyen kreatív játékokkal és izgalmas programokkal várják a családokat.

A kirándulásról sem beszélünk le senkit, a szélrózsa minden irányában várnak a kiállítások: a múzeumokban a legszebb tavalyi ásatási leleteklovak, biciklik és egyéb közlekedési eszközök, iskolatáskák, a boldog békeidők játékai, sőt kevéssé boldog idők fegyverei láthatók.