Csilla, Noémi

Családi programok a hétvégére

2010.11.11. 08:56

Programkereső

Erre a hétvégére leginkább múzeumi vigasságokat ajánlunk.

De még mielőtt a múzeumokat vennénk sorra, a könnyebb műfaj kedvelőinek figyelmét hívjuk fel arra, hogy a Katáng Vácott születésnapot ünnepel, az IBS Színpadon pedig új lemezét mutatja be Fenyő Iván közreműködésével.

Katáng Zenekar
Katáng Zenekar

A hétvégén zárul a Múzeumok Őszi Fesztiválja. Számos résztvevő, köztük a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Márton-napi vigasságokkal készül. Hagyományos ludas falatok, kézműves foglalkozások, tollfosztó, vásár, zene és tánc lesz a program a Városligetben november 13-án. Megmászható az Apostolok tornya, avatott kísérőkkel járhatók végig a tárlatok, az interaktív játszóházban a Levendula Játszóház és Alkotóműhely közreműködik, a kézműves műhelyben kipróbálható a mézeskalácssütés, lehet írni lúdtollal, csuhézni, lakásdekorációs magképeket és ludas kitűzőt készíteni Nemes Tímea iparművésszel. Fellép a Görömbő Kompánia, a Madzag Bábszínház, a Húzós Banda és a Szent Márton Néptáncegyüttes.

Márton-napi mulatság
Márton-napi mulatság

Sok kiállítóhely - a minisztérium forráshiánya ellenére - megtartja a Múzeumok Őszi Éjszakáját. A Magyar Országos Levéltár érdekes előadásokkal, nosztalgiafotózással és raktárlátogatással várja az érdeklődőket, akik Farkas Bertalannal is találkozhatnak. A Sziklakórház Múzeumban felejthetetlen időutazáson vehetnek részt a látogatók, akik többek között gázálarcokat, vegyvédelmi, polgári védelmi és katonai ruhákat is felpróbálhatnak. A Királyi Borház és Pincemúzeumban megelevenedik a magyar bor- és italkultúra, valamint a kézműves hagyomány, a Budavári Labirintust pedig mécsesfényben lehet bejárni. (Itt az este teljes bevételét a vörösiszap-katasztrófa sújtotta falvak lakóinak megsegítésére ajánlják fel.) A szegedi Móra Ferenc Múzeumban tárlatvezetéseket tartanak az állandó és időszaki kiállításokon, az érdeklődők megudhatják, mitől páratlan a szögedi papucs, és Sally Tibor cipészmester azt is elárulja, hogyan készítette el a világ legnagyobb - 188-as méretű - kézzel varrott, kifordított papucsát. Régi szegedi képeslapok segítségével idézik meg a város múltját, lesz szablyavívó bemutató, s a vendégek egy keleti harcművészet, a bu-jutsu kai művelőit is láthatják.

További hétvégi gyerekprogramok erre a linkre kattintva érhetők el.