Ervin

Gyerekszínház élő zenével – élő koncert bábszínházzal

2010.11.18. 11:30

Programkereső

November 20-án Kaláka Bábszínház címmel mutatja be új előadását a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház.

"Sokféle koncertet adtunk már, színházban sem először lépünk fel, de bábos előadásban még sosem szerepeltünk, ez új lesz számunkra is" - mondja Gryllus Dániel. A Kossuth- és Prima Primissima-díjas Kaláka együttes alapító tagja a zenekarral sok ezer koncertet adott itthon, az európai színpadokon kívül fellépett Japánban, Tajvanon, Argentínában, Brazíliában, Uruguayban is. Novák Jánoshoz, a Kolibri igazgatójához gyerekkori ismeretség fűzi. - "Tavaly egy baráti összejövetelen vetette fel a Kaláka Bábszínház ötletét, ami azonnal beindította a mi fantáziánkat is" - emlékszik vissza.

Kaláka hármasban
Kaláka hármasban

A "gyerekszínház élő zenével - élő koncert bábszínházzal" mottó jegyében a Jókai téri színházban számos sikerdarabot színpadra állító Kőváry Katalin rendezi a produkciót. "A Kaláka repertoárjából huszonkét olyan dalt válogattunk, amelyek rímelnek a bábjátékos formával, és amelyeket ilyen összeállításban még sosem játszottak" - meséli. A népszerű számok közül nem marad ki a Faragott versike, az Iciri-piciri, a Nálatok laknak-e állatok, a Bőrönd Ödön, és elhangzanak többek közt Kosztolányi Dezső, Móra Ferenc, Szép Ernő, Nemes Nagy Ágnes megzenésített szerzeményei. - "A történetet, ami összefűzi a dalokat, Török Ágnes és Szívós Károly dolgozta ki, Orosz Klaudia pedig olyan figurákat és díszleteket tervezett, amelyek képzőművészeti és bábtörténeti szempontból egyaránt változatossá teszik az előadást."

A darabot Eörsi István megzenésített verse ihlette. Az Ördögfióka feleségül kéri a tündérlányt, aki azonban válasz helyett eltűnik. A keresésére induló kisördög útját kíséri végig az előadás. A különböző epizódok bőröndökből előbújó szereplőit Meixler Ildikó, Sallai Virág és Gazdag László keltik életre, miközben egymással is civakodva segítik a kisördögöt a tündérlány megtalálásában.

Szívós Károly, a bábos jelenetek rendezője szerint a bábozás évszázadokon keresztül az illúzióra épült, mindig kiváltságot jelentett, ha valaki láthatta a titkot: mi történik a paraván mögött. Példaként az indonéz árnyjátékot említi, amit a nők és a gyerekek csak szemből, míg a férfiak hátulról is nézhettek. A tradicionális irányzat képviselői ma is vallják: elveszne az illúzió, ha a színpadon a figurát mozgató művész is látható lenne.

 "Mi a Kolibri alakulása óta bizonyítjuk ennek ellenkezőjét. Nemcsak, hogy nem von le az értékéből, de épp erősíti a hatást, ha az illúzió a gyerekek szeme előtt jön létre. Ha egy leszűkített térben, mint a színpad, önálló életre kel egy élettelen tárgy, a kicsik elfogadják a játékszabályt, azonosulnak a figurával és átadják magukat a történetnek, amíg tart az előadás. A nagyobbaknak és a felnőtteknek pedig kettős élmény, hogy a produkció megszületését a mozgató színészek játékán keresztül is figyelhetik. A gyerekelőadás akkor jó, ha többrétű, ha a kisebbek azt látják, szüleiket is szórakoztatja. Ebben a szellemben készítjük a Kaláka Bábszínházat is."

Kaláka Bábszínház
Kaláka Bábszínház

A 40. születésnapját tavaly ünneplő Kaláka együttes tagjai a Kodály Zoltán koncepciója szerint tanító Lórántffy Zenei Általános Iskolába jártak. Kodály szerint az egyén lelki egyensúlyának, szellemi kiteljesedésének elengedhetetlen alkotórésze a zenei műveltség, melynek alapjait már gyermekkorban le kell fektetni. A népdalgyűjtő zeneszerzőről elnevezett irányelv a már óvodás korban napi rendszerességgel gyakorolt közös éneklést hirdeti. Gryllusék vallják és tudatosan használják e zenei nevelést, koncertjeiken a gyerekközönség sem csupán hallgatója, hanem résztvevője is az előadásnak.

Az interaktív játékok mellett a zenekarnak mára szinte védjegyévé vált, hogy koncertjein a tagok bemutatják különleges hangszereiket is. Az alkotók azt mondják, a muzsikusok úgy kapnak szerepet a produkcióban, hogy közben nem maradnak el azok az elemek, amik a fellépéseiket jellemzik. "Senki sem fog csalódni, aki a Kaláka Bábszínháztól azt várja: több mint egy színházi előadás, de nem kevesebb, mint egy Kaláka-koncert."