Ervin

Családi programok a hétvégére

2010.11.19. 13:29

Programkereső

Mese, zene, tánc közben lassan elindulhat az adventi készülődés is.

Verbunkos, csárdás, palotás - a Csoki-koncerten a Millenáris Fogadójában a Csillagszemű Táncegyüttessel és a Tündök Zenekarral rophatja ovis és iskolás! A táncos lábúak már biztosan tudják, de új rámáscsizma-tulajdonosoknak fontos információ, hogy gyerektáncházakat az Aranytízben és a Marczibányi téren minden héten tartanak.

A Talamba ütős Képeskönyveibe hallgathatunk bele a Müpában. A novemberi 21-i Matinékoncerteken a Talamba két olyan művet játszik, amelyek eredetileg nem ütőhangszerre, hanem zongorára készültek: a gyermekek világát szeretettel és kedves humorral ábrázoló, zongorára írt Debussy-darabot, a Gyermekkuckót, valamint Muszorgszkij Egy kiállítás képei című ciklusát, amelynek ihletője a zeneszerző elhunyt festő barátjának kiállítása volt. A Minimatinén egy mesét ismerhetnek meg a nézők az erdészfiúról és barátjáról, a hangját vesztett énekesmadárról, Palomáról, a távoli hercegségről, ahol teljesülnek a vágyak, és mindenki elnyerheti azt, amit legjobban kíván.

Kaláka Bábszínház
Kaláka Bábszínház

A Kolibriben megnyílik a Kaláka Bábszínház, és Győrben is premier lesz a Vaskakasban: Bigyó babát ismerhetik meg a gyerekek. A szombathelyi Mesebolt Bábszínházban két mai fiatal a klasszikus mesei kalandok útján -  táltos hátán repülve, égigérő fára mászva, három pár vasbocskort elkoptatva - indul el, hogy végül megtalálják egymást, azaz Kormos István Az égigérő fa című meséjét adják elő.

November 21-én a kecskeméti Ciróka Bábszínházban a "Bábosok a gyermekekért" kampányhoz csatlakozva két előadást játszanak: Bollár Kótyag és Mámori Nellike nagy találkozása 9:30-kor történik meg, a Malom mese egy órával később kezdődik. Ennek a rendezvénysorozatnak a keretében a Center Színházban a karitatív gyermekszínházi hétvégén két napon át tucatnyi társulat előadását tekintheti meg a közönség.

A 2B Galériában Fabók Mariann A halhatatlanság országa című, népmesékből táplálkozó előadását játssza, a Kitin Klán ezen a hétvégén is megmenti a Kertet a szemetelőktől. Néhány napja mutatták be a Budapest Bábszínházban a Tehén a Holdon című előadást. Egy fél évszázados horvát rajzfilm elevenedik meg magyar és zágrábi alkotók közös munkája eredményeképp. A produkcióra, amelynek szereplői egy leleményes, ügyes szerkezeteket tervező kislány és egy kisfiú, aki igazi gézengúzként örömmel rombolja le, amit pajtása épít, már akár hároméveseket is várnak. De hogy kerül ide tehén meg a Hold? Tessék felmenni a negyedik emeleti Játszó-térre!

Tehén a Holdon - próbafotók
Tehén a Holdon - próbafotók

Érdemes ellátogatni a Néprajzi Múzeumba, ahol a tárlatok mellett ilyenkor hagyományosan a Magyar Virágkötők, Virágkereskedők Szakmai Egyesületével közösen megrendezett kiállítása, virágkötőverseny és vásár várja az érdeklődőket. A látogatók megtudhatják, hogyan gondozzák télen, karácsonykor virágzó növényeiket, miként készülnek az adventi virágdíszek: a kopogtató, az asztaldísz, a csokor és az adventi koszorú. A sokféle, nagyközönség számára tartott programot a Szamos Marcipán látványos bemutatója színesíti, kedvet csinálva ahhoz, hogy magunk is próbálkozzunk otthon a szaloncukor készítésével.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban utolsó állomásához érkeztek az ingyenes Családi Gasztro-Napok: november 20-án, a Burgonya-napon rengeteg érdekességgel és étellel várnak, továbbá sor kerül kézműves foglalkozásokra is, ahol krumplinyomda, krumplipuska, burgonyabáb készíthető.

További hétvégi gyerekprogramok erre a linkre kattintva találhatók.