Konrád, Tivadar

Háromnapos gyerekbirodalom

2010.11.30. 13:04

Programkereső

December 3. és 5. között a Merlin Színházban rendezik meg a Zsidó Gyerekszínházi Napokat, amelyre 3–12 éveseket várnak.

A programból kiemelkedik az izraeli BAMA két előadása, mellettük a szintén izraeli Káron Színház papírmeséje és kockacirkusza, a Gólem Színház és a Babos Bábos Társulat bibliai mesefeldolgozásai láthatók. Emellett bemutatkoznak hazai zsidó közösségi csoportok, a kísérőprogramban pedig táncház, koncert, vetélkedő és jelmezpróba is szerepel.

A BAMA Társulatot 2006-ban alapította Nima Jacoby koreográfus és táncos, valamint Israel Bright zenész és író abból a célból, hogy minőségi táncelőadásokat készítsenek gyermekek számára. A csoport vezérelve, hogy egyszerű és könnyen hozzáférhető anyagok felhasználásával teremtsenek varázsolatot a színpadon.

Káron Színház
Káron Színház

A Hamupipőke táncának kellékei például olyan takarítóeszközök, amelyek minden háztartásban megtalálhatók, mint a vödör, a partvis és a felmosórongy, a Dobozokban pedig kartondobozokat használnak, melyek mindegyike egy-egy felfedezésre váró új világot rejt. Előadásaik az óvodás és kisiskolás gyerekektől kezdve az egész családnak készülnek. Produkcióik tele vannak fantáziával és humorral, melyek zenével és narrációval kísérve még a közönségben ülő felnőtteket is visszarepítik gyermekkoruk világába, hogy újra átéljék az egyszerűség szépségét és a játék könnyedségét.

A Káron Színház, melyet már számos nemzetközi díjjal elismertek és jutalmaztak, egyike a legfontosabb bábos művészeti intézményeknek Izraelben és a világon. A Káron Színház 1981-ben Jeruzsálemben alakult négy független bábszínész - Michael Schuster, Alina Ashbel, Hadass Ophrat és Mario Kotliar - együttműködése révén. Mivel a színház nevének jelentése vonat, az első időkben az előadásokat egy kifejezetten erre a célra, a Koret Liberty Bell Parktól vásárolt vagonban játszották.

Az Esőmadár különleges színházi nyelven, az origami és a történetmesélés művészetének felhasználásával készült. A művészek életet lehelnek a papírba; a hajtogatott hősök közvetítésével a nézők egy varázslattal és meglepetésekkel teli drámai cselekmény részesei lesznek. A Kockacirkusz egy ötletes előadás, szavak nélkül kombinálva a bábművészetet, a szobrászatot és a táncszínházat. Az előadást a Bauhaus táncszínház inspirálta, főleg Oscar Schlemmer híres Triadic Ballet-ja, valamint Galia Levy-Grad Tsafuf című könyve.

Szokács Eszter Ádám világgá megy című, bibliai meséket tartalmazó könyvéből elevenedik meg a Gólem Színház és a Babos Bábos Stúdió interaktív bábjátékában Noé bárkájának, valamint Izsák és Rebeka egymásra találásának története. Emellett a Babos Társulat Eszter királynő bibliai történetét is megeleveníti marionettbábok segítségével.

Káron Színház
Káron Színház

Az Átváltozások Színházda a Bálint Zsidó Közösségi Házban Salát Anna vezetésével működő színjátszó csoport. A Zsidó Gyerekszínházi Napokon Zsidó mesék és más történetek című műsorukat mutatják be, melyben A kecskegidák, A becsületes tolvaj, valamint Az angyal kesztyűje történeteket dolgozták fel. A szerepeket a színházda növendékei játsszák.

A Javne Színház története az otthonául szolgáló Lauder Javne Iskola 1989-es alapításával kezdődött. A Zsidó Gyerekszínházi Napokra a Salamon és Sába című darabot hozzák. Mivel a két címszereplő találkozásáról a Bibliában kevés szó esik, a darab megírásához segítségül hívták a midrásokat, olyan rövid történeteket, melyek egy része magyar nyelven nem vagy csak kevéssé ismertek. Az előadásban próza, ének, zene és tánc is segíti a történetmesélést.