Bernát, Felícia

Nem lehet elég korán kezdeni: komolyzenei koncertek újszülötteknek

2010.12.01. 09:14

Programkereső

Különleges közönség csúszkál-mászkál és gügyög a weimari Német Nemzeti Színház előcsarnokában: ötven kisbaba készül a nagy múltú intézmény babakoncertjére.
EDBA460D-A899-4546-9FF0-F90A1FB93298

A családbarát időpontokban, a legfiatalabb közönség igényeinek megfelelően alakították ki a koncert programját, hogy a szülők gyermekeikkel közösen élvezzék a zenét. A kereslet meglehetősen nagy: minden koncert és még az ismétlő előadások is teltházasak, minden jegy elkel.

„Akinek kisbabája van, annak egyáltalán nincs ideje arra, hogy koncertekre járjon" - fejtette ki Nils Kretschmer zenekari igazgató. A hosszú, több órás koncertek nem alkalmasak arra, hogy a babák szüleikkel együtt ismerkedhessenek meg a komolyzenével vagy a nagyzenekari művekkel - túl sokáig tartanak, a „szülők pedig nem adhatják le egyszerűen kisbabájukat a ruhatárban".

A babakoncertek fesztelen légkörben zajlanak, mindössze 45 percesek, a nagy hírű állami zenekar kisebb létszámmal játszik.

Ulrich Brandl gyermekneurológus, a jenai Friedrich Schiller Egyetem klinikájának munkatársa szerint 3-4 hónapos kortól a babák bizonyítottan felismerik a ritmust, a hangmagasságot és a dallamot. Babakoncertekre különösen a könnyen felismerhető dallamú és tiszta ritmusú zeneművek alkalmasak, mint a barokk zene vagy Mozart kompozíciói. „A koncertek a babák szellemi fejlődésére is jó hatással vannak" - emelte ki Brandl.

A weimari példa nem egyedülálló, más német városokban, Kölnben, Hamburgban, Freiburgban és Passauban is szerveznek komolyzenei babakoncerteket.